пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Ембріональний розвиток ланцетника. Теорія зародкових листків. Органогенез.

Яйцеклітина ланцетника оліго-і ізолецітальная, розміром 110 мкм, ядро ​​розташовується ближче до анімальному полюсу. Запліднення зовнішнє. Дроблення зиготи повне, майже рівномірне, синхронне і закінчується утворенням бластули. В результаті чергування меридіально і широтних борозен дроблення формується одношарова бластула з порожниною, заповненою рідиною – бластоцелем. Бластула зберігає полярність, її дно являє собою вегетативну, а дах – анімальную частини; між ними знаходиться крайова зона.

При гаструляції відбувається впячивание вегетативної частини бластули в анімальную.  При гаструляції виникають перші ембріональні тканини- ектодерма і ентодерма., а зародок стає двошаровим. При первинному органогенеі утворюється комплекс осьових органів зародка - нервової трубки, хорди. Дроблення яйцеклітини повне і рівномірне. У результаті дроблення зиготи, клітини, що утворились називаються бластомерами. Бластомери все далі розходяться від центру зародка, формуючи порожнину. Двошаровий зародок утворюється шляхом вигинання стінки бластули в порожнину бластоцеля. Ектодерма, що знаходиться по спинній сороні зародка, прогинається по середній лінії, перетворюючись на жолоб, а ектодерма розташована справа і зліва від жолоба, починає наростати на його краї. Жолобок - зачаток Н.С - занурюється під ектодерму, і краї його стимулюється. Утворюється нервова трубка. Вся інша ектодерма є зачатком шкірного епітелію. Спинна частина ентодерми, розташована під нервовим зачатком, відособлюється від іншої ентодерми і згортається в щільний тяж- хорду. З частини ентодерми, що залишилась, розвивається мезодерма та епітелій кишечнику. Подальше дифенеціювання клітин зародка приводить до винникнення численних похідних зародкових листків - органів і тканин.

Похідні ектодерми: епідерміс, вистілка ротової порожнини, клоаки, волосся, пігментні клітини, частина черепа, кришталик, сітківка ока.

Похідні ентодерми : залози травної системи, ендокринні залози, частина зябрових пелюсток. Вся вистилка дихальної системи, кінцеві відділи сечостатевої

Похідні мезодерми: вся сполучна тканина, м*язова система, серцево-судинна, сечостатева, оболонка целому, хорда, плевра.    


15.12.2013; 15:03
хиты: 2058
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь