пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Типи покривів тіла у хордових тварин.

Покриви тіла у хордових тварин утворені двома компонентами: епідермісом ектодермального походження і дермою мезодермального походження.

Еволюція шкірних покривів у хордових йшла шляхом:

 1) переходу від одношарового епітелію до багатошарового;

 2) зміни співвідношення між шарами шкіри в бік більшого розвитку дерми.

 У анамній будова шкіри характеризується такими рисами: - епідерміс багатошаровий з великою кількістю слизових клітин, що функціонують як одноклітинні залози; - дерма з щільними рядами колагенових і еластичних волокон, розташованих правильними шарами, що чергуються - поздовжніми і вертикальними.

 У амніот у зв'язку з виходом на сушу спостерігається найбільший ароморфоз - заміна слизового епітелію сухим роговим покривом. Це перетворення стало важливим пристосуванням в процесі їх еволюції та розселення на суше.Епідерміс амніот ділиться на два шари: мальпигия (паростковий) і роговий. У рептилій і птахів, на відміну від ссавців, у шкірі відсутні залози (крім невеликої кількості залоз спеціального призначення - стегнові залози ящірок, мускусна заліза крокодила, куприкова залоза птахів). У ссавців шкіра, навпаки, дуже багата залозами - потові, сальні, молочні. За рахунок рогового шару у амніот утворюються його похідні - рогові пластинки, луска, пір'я, кігті, нігті. Говорячи про похідні шкіри хордових, слід пам'ятати, що луска риб не епітеліального, а мезодермального походження і є кісткової, а не рогової.


15.12.2013; 15:03
хиты: 331
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь