пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Особливості розмноження різних систематичних груп хорбових тварин.

Із Личинкохордових :Асцидії – гермафродити. Гонади розташовані у петлі кишківника, їхні протоки впадають у клоаку. Самозаплідненню перешкоджає різниця в термінах дозрівання яйцеклітин і спермій в кожній особині. Запліднення і перші етапи ембріогенезу відбуваються в атріальній порожнині (зрідка – в зовнішньому середовищі). Для асцидій характерне також вегетативне розмноження, під час якого в молодої асцидії в зоні «підошви» утворюється один або декілька «столонів брунькування» – виростів, у які заходять відростки всіх внутрішніх органів. На кінці столону формуються бруньки, з яких розвиваються дочірні асцидії. Вони можуть відриватися від материнської особини й осідати на дно поруч з нею, або ж зберігають тісний зв’язок і утворюють колонію. Для сальп характерне чергування статевого і безстатевого розмноження. Із заплідненого яйця розвивається безстатева сальпа, у якої гонади не утворюються, натомість, на черевному боці тіла в ділянці глотки розростається виріст – брунькоподібний столон. Він подовжується, і на його боках формуються бруньки, які поступово перетворюються в ланцюг дочірніх особин. Підрόсла сальпа відривається від столона, і в ній розвиваються чоловічі та жіночі гонади. Із Безчерепних:Усі круглороті – роздільностатеві. У міксин диференціація настає перед статевою зрілістю. Непарна статева залоза (яєчник у самки) у статевозрілих особин займає майже всю черевну порожнину. Спеціальних статевих проток у круглоротих немає. Зрілі статеві продукти розривають стінки статевої залози, випадають у порожнину тіла, через статеві пори потрапляють усередину сечостатевого синуса й через сечостатевий отвір виходять назовні. Запліднення зовнішнє.

Риби роздільностатеві. Запліднення зовнішнє, розмножуються відкладанням ікри, розвиток якої відбувається у воді. Але серед них є яйцеживородящі і живородящі.

Земноводні - різностатеві, добре виявлений статевий диморфізм.

Плазуни роздільностатеві, мають стетеві залози у вигляді парних утворів. Усі рептилії, крім гатерії, мають парувальні органи- копулятивні органи, які обумовили внутрішнє запліднення.У птахів органи розмноження та розвиток зародка схожий  як і у рептилій. Тільки у більшості птахів немає копулятивно органа, є непарний тільки у гусячих, бігаючих та ін. Внутрішнє заплідненя досягається за допопмогою зближення отворів клоаки самця і самки, під час якого самець викидає сперму. Яєчник і яйцепровід цілком розвинений, у більшості птахів є тільки лівий.У ссавців статеві залози представлені парними сім*яниками і яєчниками.

У більшості хребетних гонади закладаються у вигляді парних складок центральних краях мезонефроса. Спочатку гонади чоловічої і жіночої статі мають однакову будову, пізніше відбувається спеціалізація залоз і виникає зв'язок з різними для кожної статі частинами видільної системи. У самок анамній сечовід Предпочка (мюллерів канал) перетворюється на яйцепровід, а продукти дисиміляції виводяться самостійно через первинну нирку і її сечовід (вольфів канал). Одночасно виникає зв'язок між сім'яником та первинної ниркою. Їх епітелію, що вистилає стінку порожнини тіла утворюються тяжі, що з'єднують канальці первинної нирки і сім'яні канальці. Чоловічі статеві клітини через сім'явивідні канальці потрапляють в нирку і сечовід (вольфів канал), виділяються назовні, який тому називають сечостатевим протокою.

 У самок амніот, як і у анамній, яйцепровід розвивається із залишків Предпочка і з сечоводу (мюллерів канал). У самців амніот сечовід повністю редукується. Канальці передньої частини первинної нирки (вольфів канал) перетворюється на семяпровод.  Функцію виділення сечі у зв'язку з утворенням вторинної нирки він втрачає, на відміну від самців анамній.

 У рептилій і птахів в яйцеводах спостерігається диференціювання на відділи. Передня частина в черепах, крокодилів і птахів - білок. Задня частина продукує шкірясту (у рептилій) або просочену вапном (у птахів) шкаралупу.

 У ссавців у зв'язку з появою функції живонародження диференціювання яйцепроводів не стає більш складною. Яйцепроводи поділяються на 3 відділи: фаллопієві труби, матку і піхву. У плацентарних відбувається зрощення дистальних відділів яйцепровода на різних рівнях. У результаті може розвиватися подвійна матка (гризуни), дворога матка (хижаки, парнокопитні) або просто матка (напівмавпи, людина, деякі кажани).


15.12.2013; 15:03
хиты: 1105
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь