пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Типи пристосування тварин до різних середовищ

У процесі еволюції у тварин виникають пристосування (адаптації) до певних умов існування. Адаптації стосуються різних сторін життєвих процесів і тому можуть бути декількох типів.

Морфологічні адаптації пов’язані зі зміною будови тіла. Наприклад, поява перетинок між пальцями ніг у водоплавних тварин (амфібій, птахів тощо), густого шерстяного покриву в північних ссавців, довгих ніг і довгої шиї у болотних птахів, гнучкого тіла У норних хижаків (наприклад, у ласки) і т. п. У теплокровних тварин при просуванні на північ відзначається збільшення середніх розмірів тіла, що зменшує тепловіддачу. У придонних риб формується плоске тіло (скати, камбала тощо).

Захисне забарвлення також є адаптацією, яка важлива для видів тварин, що не мають ефективних засобів захисту від хижаків. Завдяки захисному забарвленню тварини стають менш помітними на місцевості.

На півночі частіше зустрічається біле або світле забарвлення, що допомагає маскуватися на снігу (полярні ведмеді, полярні сови, песці, дитинчата ластоногих — біляки й ін.). У ряду тварин з’явилося забарвлення, утворене чергуванням світлих і темних смуг або плям, що робить їх менш помітними в чагарниках, густих заростях (тигри, молоді кабани, зебри, плямисті олені й ін.). Деякі тварини здатні дуже швидко змінювати забарвлення залежно від умов (хамелеони, восьминоги, камбала й ін.)

Маскування полягає в тому, що форма тіла і його забарвлення роблять тварин схожими на листки, сучки, гілки, кору або колючки рослин.

Мімікрія — це забарвлення й форма тіла сумирних тварин, що наслідують своїх отруйних родичів. Наприклад, деякі неотруйні змії схожі на отруйних.

Крім морфологічних є й фізіологічні адаптації. Цей тип адаптації пов’язаний з перебудовою обміну речовин в організмі. Наприклад, поява теплокровності й терморегуляції у птахів і ссавців. У більш простих випадках — це пристосування до певних форм їжі, сольового складу води, високих або низьких температур, вологості ґрунту й повітря тощо.

Поведінкові адаптації пов’язані зі зміною поведінки в тих або інших умовах. Наприклад, турбота про потомство приводить до кращого виживання молодих тварин.

Всі пристосування доцільні лише для певних умов середовища, у яких вони виробилися. При зміні цих умов адаптації можуть втратити свою цінність або навіть завдати шкоди організмам, що їх мають. Наприклад, біле забарвлення зайців, добре захищаюче їх на снігу, стає небезпечним у малосніжні зими або під час сильних відлиг.


15.12.2013; 15:03
хиты: 241
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь