пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

73. Охарактеризуйте видозміни пагонів - кладодії (філоклодії), колючки, вусики.

Колючки. У деяких рослин цілі пагони або їх частини перетворюються на колючки. Найчастіше це явище відображає реакцію рослини на нестачу вологи і тенденцію до зменшення випаровуючої поверхні рослини. Ця особливість характерна для кактусів та молочаїв, що ростуть в пустелях у кактусів пучки колючок утворюються на метаморфозованих укорочених бічних пагонах — ареолах. Ці колючки — захисні структури, що перешкоджають поїданню рослин тваринами. Колючки листкового походження утворюються у барбариса, а в їх пазухах — бічні бруньки, що дають одразу укорочені пагони з асимілюючими листками. У багатьох рослин можна побачити колючки, які за своїм походженням є модифікованими пагонами, що розвиваються в пазухах листків. Це тверді здерев'янілі колючки пагонового походження у глоду, дикої груші, яблуні лісової, лимона, крушини проносної.

Вусики— це видозмінені пагони або листки, які виконують механічну функцію — утримання пагона у більш-менш вертикальному положенні та прикріплення його до опори. Закручуючись навколо опори, вусики можуть утримувати тонкі та слабкі стебла у найбільш вигідному до світла положенні. Ці метаморфози можемо спостерігати у лазячих рослин. Вусики пагонового походження є у винограду справжнього та у дикого винограду, причому в останнього вони на кінці дисковидно розширені. На цих вусиках нерідко утворюються листки або квітки .

Цілий ряд рослин мають вусики листкового походження. Так, у гороху, горошків, сочевиці у вусики перетворюються верхні частини листків, у чини — вся пластинка або більша її частина. Листкові вусики також розвиваються і у гарбузів, огірків, кавунів та інших гарбузових. У вусики можуть перетворюватись прилистки, як у кавказького сассапарилю.Філокладії, кладодії, філодії. Сплющені гілки, які приймають форму листків, називають філокладіями, або кладофілами. Їх можна побачити у рускусапонтійського та під'язикового, що ростуть в Криму та на Кавказі. В пазухах лусковидних листків у них утворюються листковидні філокладії, що відповідають пазушним пагонам і несуть квітки і плоди. Вони мають обмежений верхівковий ріст. Великі філокладії, що несуть багато квіток, утворюються у тропічних філантусів. Листкоподібні лінійні філокладії є у холодків, або спарж. Вони розміщуються по кілька в пазухах лусковидних листків і функціонують як фотосинтезуючі органи. У всіх цих рослин сплющені зелені пагони функціонують як листки і повністю їх заміщують, але, порівнюючи з листками, зменшують поверхню випаровування.Всі розглянуті листковидні пагони — філокладії часто називають кладодіями. Однак до кладодіїв краще відносити сплющені стебла, які зберігають здатність тривалого верхівкового росту на відміну від філокладіїв, що мають обмежений ріст. Такі стебла є у австралійської мюленбекії, у мексиканської колеції, які можна побачити в оранжереях. Такі стебла виконують функцію асиміляції, замінюючи відсутні листки і загалом зменшуючи поверхню транспірації, несуть листки та квітки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.11.2013; 00:01
хиты: 1531
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь