пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Випаровування води листками.

Вода випаровується з поверхні листка. Всередині листка во­дяна пара по міжклітинниках проходить до продихів і випа­ровується в основному через них. Особливо багато води випаро­вують молоді листки.

Різні рослини випаровують неоднакові кількості води. Так, кукурудза за добу випаровує 800 г води, тобто трохи менше за літр, капуста — 1 л, а береза — понад 60 л. Правда, за різних умов навіть та сама рослина випаровує різні кількості води. Наприклад, у тіні води випаровується менше, ніж при сонячному освітленні; при великому сухому вітрі випаровування відбуває­ться швидше, ніж у тиху погоду.

Випаровування залежить від навколишніх умов і стану проди­хів. Якщо рослини достатньо забезпечені водою, продихи відкриті вдень і вночі. У деяких рослин продихи відкриті тільки вдень, а на ніч закриваються. Коли води не вистачає, продихи таких рослин закриваються навіть удень, і виділення водяної пари з листків у повітря припиняється. Якщо ж настають сприятливі умови, продихи знову відкриваються.

Випаровування має надзвичайно велике значення в житті рос­лин. Без сонячного світла в рослині не може утворитися цукор. Ллє яскраво освітлені сонцем листки дуже нагріваються. Коли иииаровується вода, листки охолоджуються і рослина не перегрі­вається.

Випаровування води сприяє руху води в рослині. Разом з водою в рослині рухаються мінеральні речовини.

Чим більші листки рослин, чим більша їхня поверхня, тим більше випаровується вологи. Випаровування води листками сприяє надходженню її через корені по стеблу в листки. Підні­маються вода в листки й силою кореневого тиску.

Процес випаровування води листками рослин відрізняється під простого випаровування з якоїсь поверхні. У рослин цей про­цес регулюється відкриванням і закриванням продихів.

 


22.11.2013; 00:01
хиты: 321
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь