пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Відмінності в будові насіння з ендоспермом, з периспермом і з ендоспермом і периспермом.

Насіння з переспермом також утворюється у дводольних рослин і характеризується тим, що ендосперм витрачається на формування зародка, але зберігається нуцелус, клітини якого заповнюються запасними поживними речовинами і перетворюються на пересперму. В насінні розрізняють три складові частини: зародок, який складається з зародкового корінця; брунечки і двох сім'ядоль, пересперми і шкірочки. Цей тип насіння зустрічається у представників родини лободових, гвоздикових, розових та інших.

Насіння з переспермом та ендоспермом характерне також дводольним, і в їх будові розрізняють: зародок, ендосперм, пересперм і шкірочку. Даний тип насіння зустрічається досить рідко (чорний перець, каспійський лотос).

Насіння з ендоспермом зустрічається у дводольних і однодольних. В їх будові розрізняють зародок, ендосперм і шкірочку. Розглянути на прикладі зернівки пшениці (мал. 27). Звернути увагу на те, що зернівка — плід, у якого оплодень зростається зі шкірочкою насінини. Ендосперм займає більшу частину насінини і в ньому розрізняють периферійний алейроновий шар і серединний — крохмалистий. З однієї сторони до ендосперми прилягає зародок, який складається з зародкового корінця, покритого колеоризою, яка виконує захисну функцію, зародкового стебельця, зародкової брунечки, покритої зовні колептиле для захисту добре розвиненої сім'ядолі (щітка), що розміщена на межі з ендоспермом і має всмоктувальний шар клітин для переведення за­ласних речовин в легко засвоюванні форми і транспортуванні їх до зародка, а також редукованої другої сім'ядолі (епібласта), розміщеної з протилежної сторони зародка. Насіння такого типу зустрічається у представників родини злакових, пасльонових, селерових і інших.


15.11.2013; 01:46
хиты: 380
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь