пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29.На спилах деревини видно неоднакової товщини річні кільця на верхній і нижній сторонах гілок. Чим зумовлено це явище?

На постійному препараті сосни звичайної (Pinus sylvestris) здерев'янілі тканини окрашені в червоний колір, а нездерев'янілі - в фіолетовий або синій. При малому збільшенні в центрі видно невелику ділянку серцевини, навкруг якої правильними радіальними рядами розміщуються клітини деревини; остання складається з однорідних елементів, які тільки до периферії кожного річного шару стають дрібнішими. В деревині розкидані смоляні ходи, стінки яких утворені живими клітинами; з живих клітин складаються і вузькі радіальні промені. Шар камбію ясно відрізняється від деревини і ніби непомітно переходить у флоему. Флоема складається з дуже дрібних плоских, вузьких елементів, що пересікаються тангентальними рядами більших округлих клітин. Перидерма сосни складається із неправильних шарів тонкостінних опробковілих клітин що змінюються дрібнішими, товстостінними, здерев'янілими клітинами.
Після цього розглядають елементи флоеми і ксилеми при великому збільшенні. Для цього в центрі поля зору ставлять шар камбію і досліджують елементи, що прилягають до нього з обох сторін.
Осіння деревина сосни складається з трахеїд з грубими оболонками і вузькою порожниною клітини. Ні трахей (судин) ні лібриформу у хвойних нема; трахеїди одночасно виконують роль провідної і механічної тканини.
 


15.11.2013; 01:46
хиты: 319
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь