пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40. Як впливають на будову пластинки листка світло і вода?

Світло має велике значення в житті рослин. Під його впливом у рослинах відбувається фотосинтез, завдяки чому рослина створює органічні речовини, а в повітря виділяється кисень, необхідний для дихання всіх організмів. У зв'язку з цим фотосинтез називають повітряним живленням, хоча при фотосинтезі використовується не тільки вуглекислий газ, а й вода, і розчинні в ній сполуки азоту, фосфору, калію та інших елементів, які поглинаються із ґрунту в процесі кореневого живлення.

Світло помітно впливає на ріст і розвиток рослин. При недостатньому освітленні порушується нормальний ріст і в більшості рослин формуються видовжені тонкі стебла. Недостатня інтенсивність світла негативно впливає на якість врожаю - знижується вміст білка в зернових, цукру - в буряках, крохмалю - в картоплі, жиру - в насінні соняшнику тощо. Світло як абіотичний фактор необхідний для всіх живих організмів. Для рослин має велике значення довжина хвилі сприйманого випромінювання, його тривалість (довжина світлового дня) та інтенсивність (освітленість). Так, у вищих рослин через укорочення світлового дня та зменшення інтенсивності освітлення відбувається таке сезонне явище, як листопад. Потреба в освітленості у різних рослин різна. Світлолюбні рослини виростають на відкритих, добре освітлених місцях (тюльпан, сосна, ковила). Тіньолюбні рослини можна побачити на затінених ділянках (ялина, плаун булавовидний). Ця група рослин пристосована до існування в умовах недостатнього надходження світла. Такі рослини вловлюють розсіяне світло темно-зеленим збагаченим хлорофілом листям. Тіньовитривалі рослини можуть мешкати як в умовах гарного освітлення, так і в затінених місцях (липа, бузок).

Таким чином, на рослини впливає комплекс абіотичних факторів середовища, найбільше значення з яких мають температура, зволоженість і світло. Залежно від ступеня впливу цих факторів рослини діляться на групи, та у них з'являються пристосованості до життя під впливом сукупності даних факторів.

 

 


08.11.2013; 01:29
хиты: 333
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь