пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9.Дайте коротенький нарис появи і розвитку рослин на Землі.

Отже, нині на Землі панують покритонасінні рослини — як дикорослі, так і культурні. Якого походження наші культурні рос­лини? Чи завжди культурні рослини були такими, як ті, що ви­рощуються в наш час у садах, на городах і полях?

Первісні люди не вміли вирощувати рослини. Вони збирали плоди дерев, кущів, дикорослих злаків та інших трав, цибулини, бульби, кореневища. їли все, що можна було знайти їстівне в природі.

Вирощувати рослини люди почали приблизно 15 —10 тисяч років тому.

Предки культурних рослин, очевидно, росли поблизу житлом людини. Найбільш імовірно, що це були злаки, які виросли із зер­на, зібраного людиною і потім випадково розсипаного біля жит­ла. Це могли бути і плодові рослини, що розвинулися з насіння плодів, з’їдених людиною.

Люди помітили, що багато які рослини можуть рости біля житла і що зручніше вирощувати ці рослини поряд з житлом, ніж шукати їх далеко від нього. Вони почали сіяти насіння, оберігати сходи, виполювати бур’яни.

Біля житла на землі, багатій на перегній, рослини росли краще, ніж у природних місцях їх життя. Для висівання земле­роби збирали насіння від кращих рослин. Вирощування рослин В такого насіння і догляд за посівами сприяли поступовому перетворенню цих дикорослих рослин у культурні.

Вирощувані людиною зернові рослини стали відрізнятися від дикорослих більшим зерном. У плодових дерев і кущів плоди стали смачніші. їстівні корені ставали товстішими й сокови­тішими.

Пізніше люди спеціально почали займатися добором. Одні з них добирали насіння з великоплідних рослин, щоб мати рос­лини з ще більшими плодами. Інші добирали екземпляри, плоди яких мали кращий смак. Третіх цікавили високоврожайні рос­лини.

Під впливом такого добору види культурних рослин утворили багато сортів. Кожний сорт відрізняється від інших розмірами вегетативних органів, смаком і строками достигання плодів і на­сіння, більшою чи меншою посухостійкістю, різною морозо­стійкістю та іншими якостями. Добір рослин з метою виведення нових сортів називають селекцією.

 


01.11.2013; 00:21
хиты: 378
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь