пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55) Опишіть основні ознаки клітин механічних тканин, що сприяють виконанню ними своїх функцій.

 

 Клітини механічних тканин відносно великі з дуже потовщеними і міцними оболонками, щільно з’єднуються одна з одною, в них мало пор. Механічні тканини поділяють на три групи: коленхіму, склеренхіму, склереїди.

Коленхіма складається з живих клітин прозенхімної форми. Особливістю клітин коленхіми є нерівномірне потовщенння їхніх целюлозних оболонок. Крім того, клітини коленхіми можуть видозмінюватись, а також переходити в стан меристематичної активності при закладанні в ній коркового камбію чи у відповідь на поранення тканини.

Стінки клітин коленхіми здатні розтягуватися завдяки наявності тонких ділянок, тому вона є опорою молодих ростучих органів.

Склеренхіма складається з прозенхімних клітин з рівномірно потовщеними стінками. Живі лише молоді клітини. З віком вміст їх відмирає. Після того, як сформуються клітини склеренхіми, їхня цитоплазма відмирає, і клітинна порожнина заповнюється повітрям. На відміну від коленхіми, вторинні оболонки її клітин потовщені та здебільшого здерев'янілі. Склереїди являють собою мертві паренхімні клітини з рівномірно потовщеними здерев'янілими стінками. Склереїди, або кам'янисті клітини, також виконують механічну функцію. Стінки клітини дуже потовщуються і дерев'яніють, а живий вміст відмирає.


23.10.2013; 00:53
хиты: 996
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь