пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Запасаюча паранхіма. Цитологічна характеристика. Для яких рослин і яких органів характерна?

  • Паренхіма (дав.-гр. παρέγχυμα, буквально — налите поруч) — тканина внутрішнього середовища багатоклітинних організмів, що складається з приблизно однакових неполяризованихклітин. Також використовується для опори. Тканини, що класифікуються як паренхіматозні, зустрічаються у судинних рослин. Паренхіму називають виконувальною тканиною, оскільки її неспеціалізовані клітини заповнюють простір між більш спеціалізованими тканинами, як це можна бачити, наприклад, в серцевині стебла або в зовнішній корі стебла та кореня (рис. 6.1.). Клітини цієї тканини становлять основну масу молодої рослини.
  • Важливу роль відіграють осмотичні властивості паренхімних клітин, тому що в тургисцентного стані ці клітини виявляються щільно упакованими і, отже, забезпечують опору тим органам, в яких вони знаходяться. Це особливо важливо для стебел трав'янистих рослин, де подібна опора є, по суті, єдиною. У посушливі періоди клітини таких росл
  • Неспеціалізовані в структурному відношенні клітини паренхіми тим не менш метаболічно активні: багато важливих для рослинного організму процеси протікають саме в них.
  • Через систему заповнених повітрям міжклітинниками йде газообмін між живими клітинами і зовнішнім середовищем, з якою пов'язують цю систему продихи (особливі пори листа) або чечевички (спеціалізовані шели в стеблах деревних порід).За цим межклетниках до живих клітин надходять кисень для дихання і діоксид вуглецю для фотосинтезу. Особливо розвинута система повітроносних міжклітинниками в губчастої паренхімі.
  • Паренхімні клітини часто служать сховищем поживних речовин, головним чином у запасающих органах, наприклад у бульбах картоплі, де в амілопластах цих клітин зберігається крохмаль. Рідкісний випадок відкладення запасів у потовщених стінках паренхімних клітин відомий у фінікової пальми: тут таким чином в ендоспермі насіння відкладаються в запас геміцелюлози.
  • Стінки паренхімних клітин — важливий шлях, по якому переміщаються в рослині вода і мінеральні солі (частина «апопластного шляху»). Речовини можуть переміщатися також і по плазмодесми, що зв'язує сусідні клітини.
  • У деяких частинах рослини паренхімні клітини, видозмінюючись, стають більш спеціалізованими. Ми перерахуємо тут деякі з тканин, які можуть розглядатися як модифікована паренхіма


23.10.2013; 00:46
хиты: 431
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь