пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Вторинна покривна тканина рослини, її структура і фізіологічна роль.

До вторинних покривних тканин відносять корок і кірку. Фелоген може утворюватися з клітин самого епідермісу, але частіше він виникає з паранхімних клітин основної тканини первинної кори. Закладається він кільцем або окремими ділянками.

Корок. Клітини епідерми внаслідок росту стебла в товщину деформуються і відмирають. На цей час утворюється вторинна покривна тканина — перидерма, або корок, характерна для багаторічних надземних органів рослин.Утворення корку пов'язане з діяльністю вторинної меристеми — коркового камбію (фелогену), що виникає з субепідермальних клітин або клітин, що лежать глибше, а іноді з клітин епідерми. Клітини коркового камбію діляться тангенціально (перегородками, паралельними поверхні стебла) і диференціюються у відцентрованому напрямі у корок (фелему), а в доцентровому — у шар живих паренхімних клітин (фелодерму). Комплекс, який складається з трьох тканин — фелогену, фелеми і фелодерми, — називають перидермою.Захисну функцію виконує лише корок. Він складається з правильних радіальних рядів щільно закріплених клітин, на стінках яких відкладається суберин. У результаті опробковіння стінок вміст клітин відмирає. Для транспірації і газообміну у корку є особливі утворення — сочевички, виповнені округлими клітинами, між якими розташовані великі міжклітинники. Тканина, що заповнює сочевичку, утворюється ще до появи суцільного шару коркового камбію в результаті поділу паренхімних клітин, які лежать під продиховим апаратом.

Кірка (Ритидом)Внаслідок послідовного закладання прошарків фелогену на поверхні органів утвор. відносно товсті тріщинуваті сегменти відмерлих тканин, які побудовані складніше ніж перидерма. Комплекс цих відмерлих тканин, розмежованих прошарками корка, що послідовно виникають, утворює третинну покривну тканину – кірку, або ритидом. Утвор. у дерев помірного клімату. Деяким деревам властива лускувата кірка, яка відпадає неправильними ділянками. Кільцювата кірка утвор. тоді, коли нова перидерма закладається у вигляді циліндричних ділянок у корі (виноград, евкаліпт). Кл. ст. кірку просочені суберином, лігніном, солями. Захищає рослину від зайвих втрат води, перегрівання, вимерзання, різких температурних змін, проникнення паразитів


27.03.2015; 16:32
хиты: 1859
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь