пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. Назвіть органели, з якими пов’язане забарвлення рослини. Яка ультраструктурна організація їх і де локалізовані пігменти?

Пластиди- це живі білково-нуклеїново-ліпідні тільця. Залежно від забарвлення пластиди поділяють на три групи: хлоропласти(містять зелений пігмент)- є тими спеціалізованими органелами клітини, де відбувається процес фотосинтезу. Основа хлоропластів — білкова. Хлоропласти складаються з безбарвної цитоплазматичної основи — строми, в якій розміщені особливі зерноподібні утворення — грани. хромопласти(з відтінками пігментів від жовтого до червоного)- утворюються з хлоропластів або з лейкопластів внаслідок накопичення в них пігментів-каротиноїдів. Форма хромопластів різноманітна — від округлої до багатогранної. Вони містяться у плодах, пожовклому листі, пелюстках деяких квіток. Функцію хромопластів остаточно не з'ясовано, вважають, що вони відіграють роль світлофільтрів для
хлоропластів у процесі фотосинтезу, лейкопласти(безбарвні тільця)- безбарвні пластиди; мають здебільшого округлу або округло-видовжену форму. Зустрічаються в листках, бульбах, кореневищах, меристематичних клітинах, корі молодих стебел, епідермі листків. Лейкопласти виконують функцію синтезу і накопичення запасних речовин і в першу чергу — крохмалю, іноді білків, рідше жирів.

16.10.2013; 01:06
хиты: 905
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
ботаника
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь