пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Яєчник

– зовні покритий білковою (серозною) оболонкою. Основа органу утворена сполучною тканиною та значною кількістю кровоносних судин. Паренхіма складається з кіркової (периферійної) та мозкової (внутрішньої) речовини.

У сполучній тканині кіркової речовини розташовані фолікули, які містять яйцеклітину, оточену фолікулярним епітелієм. Величина і структура фолікула визначається ступенем його розвитку.

У фолікулах здійснюється овогенез – утворення яйцеклітин, їх загибель та вироблення гормонів. Овогенез відбувається завдяки наявності епітеліальних фолікулярних та статевих клітин різних стадіях розвитку. Розрізняють послідовні стадії розвитку фолікулів: примордіальна, первинна, вторинна, третинна. Примордіальні фолікули найбільш багато численні. Вони містять первинний овоцит, оточений одним шаром плоских епітеліоцитів. У первинних фолікулах епітелій кубічний або циліндричний, у них з'являється прозора оболонка. У вторинних фолікулах епітелій багатошаровий, у них розвивається сполучнотканинна оболонка (тека). Третинні фолікули мають порожнину, яка формується у результаті секреції фолікулярними клітинами прозорої речовини, яка містить статеві гормони – естрогени. Зрілі третинні фолікули (передовулярні, граафові) вип'ячуються над поверхнею яєчника і піддаються овуляції – розриву його стінки та викидом овоцита у маточну трубу.


хиты: 680
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь