пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Орган смаку.

Периферична частина смакового аналізатора представлена смаковими бруньками, розташованими у багатошаровому плоскому епітелії сосочків язика – жолобуватих, листоподібних і грибоподібних. Кожна смакова брунька на розрізі має еліпсоподібну форму і складається із 40-60 клітин трьох типів – смакових сенсорних епітеліоцитів, підтримуючих епітеліоцитів і базальних епітеліоцитів (камбіальні клітини).

Смакові сенсорні епітеліоцити на апікальних кінцях мають довгі мікро ворсинки, занурені у щільну слизоподібну речовину із високим вмістом глюкопротеїдів, яка служить адсорбентом для смакових речовин, що вступає у взаємодію з мікро ворсинками смакових сенсорних епітеліоцитів.

Мікроворсинки від декількох смакових епітеліоцитів розташовані у смаковій ямці, яка через смакові пори з’єднується з поверхнею язика. Хімічні речовини розчиняються у слині і подразнюють мікроворсинки смакових клітин, далі подразнення передається через синапси на нервові клітини, які несуть його до відповідних нервових центрів. Доведено, що солодкий і солоний смак сприймається грибоподібними сосочками кінчиками язика, кислий – серединою язика, а гіркий – жолобоподібними сосочками кореня язика.


хиты: 774
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь