пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Орган зору (око)

– завдяки ньому сприймається біля 90% інформації з навколишнього середовища. Зір – фізіологічний процес, з допомогою якого створюється уява про величину, форму, колір предметів, їх взаємне розташування та відстань, що допомагає орієнтуватися в просторі.

Фоторецепторні клітини (палички і колбочки) розташовуються у складі сітчастої оболонки ока. Вони сприймають і передають збудження на вставні нейрони зорового провідного шляху, які локалізовані в складі сітківки. Серед таких нейронів є мультиполярні, біполярні, горизонтальні та гангліозні клітини. Аксони гангліозних клітин формують зоровий нерв, який несе імпульси до нервових центрів.

Зниження чутливості паличкоподібних рецепторів призводить до погіршення бачення предметах в умовах слабкого освітлення та в темноті (чорно-білий зір).

Колбочкоподібні фоторецептори забезпечують кольоровий зір. Серед них є 3 типи, які сприймають синій, червоний та зелений колір, а проміжні відтінки кольорової гами формуються при співставленні подразнень різних типів колбочок.

Розташування клітин, а також товщина сітківки у різних ділянках її зорової частини неоднакові, у ділянці проекції зорової осі сітківка має округлу форму і називається жовтою плямою, а центральна частина жовтої плями – центральною ямкою. У цьому місці всі шари потовщені, за винятком фото рецепторних клітин, які щільно прилягають одна до одної, завдяки цьому ділянка центральної ямки найкраще сприймає кольори і деталі предметів. У місці, де сходяться нервові волокна, що формують зоровий нерв, а також проникають кровоносні судини, на сітківці є потовщення, в якому відсутні світлочутливі клітини. Цю зону називають сліпою плямою.


хиты: 792
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь