пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Органи чуття_____________

Органи чуття – периферичні частини складних морфо функціональних систем – аналізаторів, завдяки яких нервова система здійснює зв'язок як внутрішнім, так і зовнішнім середовищем.

В основі кожного аналізатора лежить спеціальні рецепторні клітини, які володіють високою чутливістю до одного із специфічних видів енергії: світлова, звукова, хімічна, тощо.

Існують рецепторні клітини нейтрального походження (орган зору і нюху) та епітеліального (орган смаку, слуху, рівноваги). Нейрорецептори перетворюють сигнали навколишнього середовища з допомогою дендрита, а по аксону нервовий імпульс передається на наступні нервові клітини аналізатора. У епітеліальних клітинах подразнення, яке виникає у цих клітинах, передається на спеціальних гангліях, а звідти – на інші нейрони проміжного відділу аналізатора.

Певна частина інтерорецепторів є полівалентними. Тобто від одного чутливого волокна відходить багато розгалужень, які можуть закінчувався на різних структурах, наприклад, у шкірі та кровоносних судинах, шкірі й кишечнику, судині і м’язах.


хиты: 707
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь