пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Похідні шкіри

 Епідерміс утворює похідні шкіри: потові, сальні та молочні залози, волосся і нігті.

Потові залози беруть участь в процесах терморегуляції та виведення із організму продуктів обміну речовин, солей тяхких металів, лікарські речовини.

Структурно вони поділяються на апокринові ( пахова ділянка та навколо анусу ) і мерокринові (решта ділянок тіла). Потові залози представляють собою прості трубчасті, нерозгалужені залози, закручені у щільний клубок.

У мерокриновій ділянці містяться темні клітини із значною кількістю рибосом та секреторних гранул у цитоплазмі, що виділяють білково-полісахаридний секрет, а світлі клітини — воду і солі. Між останніми утворюються канальні. Вивідний проток у дермі потової залози вистелений двошаровим епітелієм. До зовні від темних і світлих екзокриноцитів розташовуються скоротливі міоепітеліальні клітини, а далі — базальна мембрана та сполучнотканинна оболонка залози.

Апокринові потові залози починають функціонувати у період статевого дозрівання. Складаються вони із вивідного протоку такої ж будови як і мерокринові, але кінцевий відділ вистелений призматичними, або кубічними (в залежності від фази секреції) клітинами. У процесі секреції апікальні частини секреторних клітин відділяються і входять у склад секрету. Білкові продукти, що входять у склад цих клітин, попавши на поверхню шкіри надають поту неприємний запах.

Сальні залози продукують суміш ліпідів, які утворюють на поверхні шкіри гомогенну тонку плівку (шкірне сало), яка захищає шкіру від пересихання та намокання, підсилює її бар’єрні та бактерицидні властивості. Сальні залози безпосередньо пов язані з коренями волосся.

Сальна залоза представляє собою просту розгалужену залозу голокринового типу. Її вивідний проток вистелений багатошаровим плоским епітелієм. Кінцевий відділ розгалужений і має вигляд мішечків. у базальному шарі кожного мішечка розташовані дрібні базофільні клітини. Там відбувається розмноження клітин. Поблизу вивідного протоку проходить руйнування клітин і формування секрету залози - шкірного сала.

Волосся покриває до 90% шкіри і поділяється на довге (борода, вуса, волосся голови), щетинисте (брови, вії) та пухове (решту тіла). Воно поділяється на корінь і стрижень. Коренем називається частина волосся, яка занурена у дерму. Стрижень - це частина його, яка знаходиться на поверхні шкіри. Корінь волосся оточений зовнішньою і внутрішньою епітеліальною та дермальною піхвами (волосяна сумка). Волосся та внутрішня епітеліальна піхва росте від волосяної цибулини, де відбувається розмноження епітеліальних клітин, які поступово зміщуються доверху і піддаються ороговінню. У ділянці волосяної цибулини розташовані також меланоцити, які виробляють пігмент, надаючи колір волоссю. До волосяної сумки прикріплюється м’яз, який піднімає чи опускає волосся.


хиты: 902
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь