пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Шкіра та її похідні.___________

Шкіра представляє собою зовнішній покрив організму і займає біля 15% її маси. Вона є поліфункціональним органом і виконує ряд функцій: захисну, регуляції водно-сольового обміну, терморегуляції, депонування крові, рецепторну, імунологічну тощо. Шкіра побудована із двох шарів: зовнішнього-епітеліального (епідерміс) та внутрішнього- сполучнотканинного (дерма). Під шкірою розташований шар жирової тканини (гіподерма).

Епідерміс утворений багатошаровим плоским ороговівшим епітелієм, який у ділянці долонь та підошов найтовщий. У решту ділянках епідерміс тонкий, зі слабо розвинутим шаром ороговівших клітин. Товщина епідермісу зумовлена неоднаковим механічним впливом на шкіру.

Дерма утворена сполучною тканиною і побудована з двох шарів:сосочкового та сітчастого. Сосочковий шар, що прилягає базальної мембрани епітелію, містить рихлу неоформлену сполучну тканину, за рахунок якого забезпечується харчування епітелію. Сітчастий, глибший шар складається із щільної неоформленої сполучної тканини, яка надає шкірі міцність та еластичність.


хиты: 797
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь