пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Лімфатичні вузли

розташовуються по ходу лімфатичних судин. Мають бобоподібну форму. Ззовні покриті сполучнотканинною капсулою. Строма лімфовузлів утворена ретикулярною тканиною, у петлях якої розташовані макрофаги та клітини лімфоцитарного типу (лімфоїдна тканина). Розрізняють такі зони: кіркову, мозкову, пара- кортикальну.

Кіркова речовина містить лімфатичні фолікули, від яких до центру відходять мозкові тяжі. Лімфатичні фолікули складаються із В-лімфоцитів. Центральна частина фолікула називається реактивним центром або центром розмноження, де відбувається ділення лімфобластів під впливом антигенної стимуляції. У периферичній частині фолікула знаходяться малі лімфоцити, переважно клітини В- пам’яті.

Мозкова речовина утворена тяжами лімфоїдної тканини, між якими розташовані сполучнотканинні трабекули та мозкові синуси. Мозкові тяжі містять плазматичні клітини, Т-лімфоцити та макрофаги.

Лімфа із приносячих лімфосудин поступає у систему синусів у вигляді щілин у ретикулярній стромі, вистеленій ендотелієм: крайовий, проміжні та центральні (воротні) синуси. Просмоктуючись по системі синусів, лімфа на 99% очищується від вмістимих у ній антигенів і збагачується антитілами, лімфоцитами і макрофагами, а в ділянці воріт вени вона направляється у виносячі лімфатичні судини.

Плазмоцити продукують імуноглобуліни, завдяки яких здійснюється гуморальний імунітет.

Паракортикальна зона містить-лімфоцити, які надходять із тимусу. Тут також відбувається їх дозрівання із формуванням різних субпопуляцій: Т-хелпери, Т-супресори, Т-ефектори.


хиты: 753
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь