пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Селезінка.

Відноситься до периферійних органів імунної системи, де відбувається формування імуноцитів (Т- і В-лімфоцитів), що приймають участь у клітинному та гуморальному імунітеті. Крім цього, здійснює захисні реакції, регулює еритропоез та метаболізм заліза.

Селезінка має добре розвинуту сполучнотканинну капсулу, від якої всередину відходять трабекули, які анастомозуючи між собою утворюють опорний апарат органу. В капсулі та трабекулах містяться гладкі міозити, які забезпечують скорочення та зменшення об’єму органа. Між трабекулами розташована пульпа, у якій розрізняють білу та червону.

Біла пульпа представлена сукупністю лімфатичних фолікулів, у кожної із яких розташовується центральна артерія. Периартеріальна зона фолікула містить Т-лімфоцити, центр розмноження — В- лімфоцити, а у периферичній зоні присутні обоє видів лімфоцитів. Функції білої пульпи полягають у виловлюванні із крові антигенів, взаємодії лімфоцитів з антигенами і початкові етапи антигензалежної проліферації і диференціювання.

Червона пульпа утворена ретикулярною тканиною із значною кількістю синусоїдних кровоносних капілярів,які містять формені елементи крові. Наявність капілярів синусоїдного    типу та гладком’язових сфінктерів створює можливість для вільного виходу формених елементів крові у петлі ретикулярної строми. Функції червоної пульпи - депонування зрілих формених елементів крові, руйнування старих та пошкоджених еритроцитів і тромбоцитів, фагоцитоз інородних тіл, дозрівання лімфоїдних клітин і перетворення моноцитів у макрофаги.


хиты: 687
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь