пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Червоний кістковий мозок

— універсальний орган гемопоезу, який складає 5% маси органу і міститься у губчастій речовині плоских кісток та епіфізах трубчастих кісток, маючи напіврідку консистенцію. У його ретикулярній стромі міститься значна кількість кровоносних судин, серед яких переважають капіляри синусоїдного типу, а також жирові клітини та макрофаги.

У ретикулярній стромі та біля синусоїдів виділяють групи дозріваючих та зрілих вільних гемопоетичних елементів, які належати до трьох систем клітинного оновлення — еритропоетичної, гранулопоетичної та мегакаріоцитарно-тромбопоетичної. Серед них зустрічаються характерні скупчення клітин еритроцитарного ряду (еритробласти, базофільні, поліхроматофільні і оксифільні нормоцити) та гранулярного ряду ( нейтрофільні, еозинофільні, базофільні мієлоцити, промієлоцити та мієлоцити).

У стромі органу містяться стовбурові клітини крові та гемопоетичні клітини, які проходять диференціювання в еритроцити, гранулоцити, моноцити, тромбоцити (мієлопоєз). Крім цього, у червоному кістковому мозку здійснюється утворення В-лімфоцитів із їх попередників.

Клітини лімфоцитарного ряду розвиваються у лімфоїдних органах, серед яких виділяють центральні (тимус, червоний кістковий мозок), де відбувається їх антигеннезалежне диференціювання, і периферичні, (лімфатичні вузли, селезінка, лімфоїдні вузлики), у яких проходить антигензалежне диференціювання лімфоцитів.    


хиты: 912
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь