пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гістологія, Зуби

Належать до похідних слизової оболонки ротової порожнини гомологічні похідні шкіри і виконують механічну функцію. Утворені твердими тканинами — емаллю, дентином і цементом. М’яка тканина зуба – пульпа.

Емаль утворена емалевими призмами, які на 95-98% складаються із неорганічних речовин (фосфатів та карбонатів кальцію). Зріла емаль клітин немає і не здатна до регенерації.

Дентин — на 70% зневапніла тверда тканина зуба, міцніше кістки та цементу, але у 4-5 раз м’якше емалі. Особливість дентина як кісткової тканини полягає в тому, що її клітини лежать за межами дентину, а через саму тканину проходять лише їх відростки, утворюючи канальці.

Цемент - на 70% складається із неорганічних речовин, покриває ззовні корінь зуба. У цемент вплітаються волокна периодонтальних зв’язок, з допомогою яких зуб прикріплюється до кісткової стінки зубної альвеоли.

Пульпа зуба заповнює порожнину коронки і канал кореня зуба. Складається з рихлої волокнистої неоформленої сполучної тканини. Має судини і нерви, у зовнішньому шарі розташовані одонтобласти за рахунок яких відбувається регенерація дентина. Пульпа забезпечує трофіку та інервацію зуба.

                                                               


хиты: 926
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь