пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Система травлення.

 

Травлення — біологічний процес, який забезпечує поступлення поживних речовин в організм та використання їх для життєдіяльності клітин, обміну речовин (синтез, екскреція).

Травлення включає механічну та хімічну обробку їжі з метою розщеплення її полімерів до простих речовин (мономерів), що необхідно для наступного їх всмоктування у різних відділах травного тракту.

Система травлення складається з травного тракту (органи ротової порожнини, стравохід, шлунок, тонка та товста кишка) і травних залоз (слинні, печінка, підшлункова залоза).

У травному апараті виділяють три основних відділи: передній, середній та задній, які відрізняються будовою та функціями. Однак є загальні закономірності в організації травного тракту.

Стінка травного тракту побудована із 4-х основних структурних елементів: слизової оболонки, підслизової основи, м’язової оболонки, зовнішньої оболонки ( серозна, або адвентиція).

Слизова оболонка постійно зволожується слиззю, що виділяють залози. Вона складається із трьох пластинок: епітелію, власної та м 'язової пластинок. Епітелій може бути багатошаровим плоским (ротова порожнина, стравохід, анальна частина прямої кишки), або одношаровим призматичним (шлунок, кишечник). Залози можуть бути розташовані як в епітелії (бокалоподібні клітини), так і у власній пластинці.

Власне пластинка побудована із рихлої волокнистої сполучної тканини, у якій розташовані судини, нервові сплетіння, скупчення лімфоїдної тканини,залози.

М’язова пластинка утворена 2-3-х шаровою гладкою м’язовою тканиною.

Рельєф слизової оболонки може бути гладким (губи, щоки), мати заглибини - ямочки ( у шлунку) та крипти ( у кишечнику), вирости - ворсинки (у тонкій кишці), або складки ( у всіх органах).

Підслизова основа складається із рихлої волокнистої сполучної тканини, в якій розташовані судинні та нервові скупчення, інколи залози (стравохід, 12-пала кишка).

М’язова болонка складається, як правило, з двох шарів - внутрішнього та зовнішнього поздовжнього. В передньому і задньому відділах м’язова тканина переважно попереково смугаста, в середньому гладка. У м’язовій оболонці розташовані нервові сплетіння.

Серозна оболонка — вісцеральний листок очеревини покриває більшу частину травного тракту і складається з сполучнотканинної основи, покритої мезотелієм- одношаровим плоским епітелієм. У деяких відділах (стравохід, частина прямої кишки) травний тракт ззовні покритий адвентиціальною оболонкою, яка складається лише із сполучної тканини.

                                                                                


хиты: 699
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь