пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Повітроносні шляхи

Більшість повітроносних шляхів (від рівня трахеї) побудована із чотирьох оболонок: слизова, підслизова, фіброзно-хрящова та адвентиціальна (зовнішня).

Слизова оболонка на всьому проміжку складається з багаторядного миготливого епітелію (за винятком зовнішнього носа), який складається з миготливих клітин, на їх апікальному кінці розташовані багато численні війки, направлені рухи яких можуть назовні переносити мікрочастинки пилу.

Миготіння війок можливе лише в рідкому середовищі, яке створює слиз, що продукують бокалоподібні епітеліоцити, забезпечуючи очищення повітря. Серед інших клітин епітеліального шару важливу роль відіграють ендокриноцити, які регулюють рівень кровотоку та секреторну активність залозистих клітин.

Власне пластинка слизової оболонки, яка утворена сполучною тканиною, має багато еластичних волокон, які зорієнтовані в основному повздовж.

М’язова пластинка слизової розвинута неоднаково в залежності від калібру бронха.

Підслизова оболонка має залози, секрет яких зволожує поверхню слизової оболонки. У дрібних бронхах вони відсутні.

Фіброзно-хрящова оболонка у вигляді хрящових кілець, незамкнутих позаду і утворених гіаліновим хрящем, міститься у трахеї та великих бронхах, у дрібних - відсутня.    

Адвентиціальна (зовнішня) оболонка представлена рихлою волокнистою неоформленою сполучною тканиною.

Таким чином, по мірі зменшення калібру бронхів поступово тоншають та зникають підслизова і фіброзно-хрящова оболонки, що веде до поступового зникнення в стінці бронхів залоз та хряща. У слизовій оболонці спостерігається збільшення вмісту гладенької м’язової тканини ( до рівня дрібних бронхів) із поступовим її зникненням в бронхіолах, а також зміною типу епітелію від багаторядного миготливого до однорядного кубічного.

                                         


хиты: 937
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь