пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

М’язова тканина.___________________

 

М’язова тканина виконує функцію руху. Характерною особливістю є здатність здійснювати вимушені та невимушені скорочення, завдяки скоротливого апарату, який представлений системою міофіламентів, утворених білками актином і міозином.

До м’язових тканин відносять: непосмуговану (гладку) — стінки внутрішніх органів та кровоносних судин; посмуговану (попереково-смугасту) - скелетна та серцева.

Непосмугошана м'язова тканина розвивається із мезенхіми.

Структурною одиницею є гладкий м’яз веретеноподібної форми,ядра паличкоподібні, розташовані центрально.

Опорний апарат представлений двошаровою сарколемою. Зовнішній шар базального типу складається із еластичних і аргірофільних (ретикулярних волокон), які утворюють пружний каркас гладкого міоцита, забезпечуючи збереження форми клітин.

 Внутрішній шар - міолема, яка утворює багато численні вип’ячування всередину, що переходять в піноцитарні везикули, які депонують іони кальцію, необхідні для роботи скоротливого апарату. Разом з ядром, мітохондріями і гранулами глікогену кавеоли утворюють трофічний апарат гладкого міоцита. Скоротливий апарат утворюють міофіламенти ( актинові та міозинові). Гладкі м’язові клітини функціонують не ізольовано, а комплексами (10-12 штук). Завдяки наявності послідовної інервації м’язові волокна внутрішніх органів скорочуються послідовно у вигляді перистальтики. Гладкі м’язові волокна здатні до регенерації. Гладкі міозити поділяються мітозом, при цьому камбієм служать адвентиціальні клітини сполучної тканини, що забезпечують оновлення клітин.


хиты: 1165
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
биология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь