пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

80. Тип Молюски. Загальна характеристика. Спільні риси з кільчастими червами.

Відомо 130 тис. молюсків; в Україні – понад 400. Переважна більшість живе в солоних водоймах. Населяють вони і прісні води рік,озер. Молюски – білатерально-симетричні тварини з м’яким несегментованим тілом,що поділяється на 3 відділи: голову,тулуб і ногу. У головоногих молюсків нога видозмінюється у щупальце і лійку,а у двостулкових – редукується голова. Тіло вкрите шкірястою мантією. Між мантією і тілом знаходиться мантійна порожнина. Мантія виділяє черепашку,яка складається з 3 шарів: конхіолінового,призматичного і перламутрового. У деяких видів черепашка частково редукується.

Порожнина тіла змішана,утворена залишками первинної порожнини і сильно редукованим целомом. Залишки целому представлені навколосерцевою сумкою. У більшості молюсків розвинені гладенькі м’язи,лише у головоногих – поперечно-смугасті.

Н.С складається з 3-5 пар добре розвинених гангліїв,з’єднаних між собою комісурами та конективами. Це розкидановузловатий тип.

Органи чуття: очі,органи дотику,осфрадії,статоцисти.

Травна сист.: у ротову порожнину відкриваються протоки слинних залоз. Глотка переходить у стравохід,який може розширюватися у воло. У глотці наявні терки,або радули. З кишками з’єднана травна залоза – печінка.

Органи виділення – нирки – являють собою видозмінені метанефридії. Одним кінцем нирка відкривається в навколосерцеву порожнину,іншим – у мантійну порожнину.

Органи дихання: зябра – ктенидії (розташовані у мантійній порожнині),або легені. Фн. легень виконують стінки мантійної порожнини.

Кровоносна система: незамкнена. Є серце,що складається з 1-2 шлуночків і 1-2 передсердь та оточене перикардіальним целомом. Є лакуни та кровоносні судини.

Розмноження : статевим способом. Запліднення внутрішнє. Розвиток прямий,або з метаморфозом. Із заплідненого яйця розвивається вкрита війками вільноживуча личинка велігер,або парусник,яка є видозміненою трохофорою. Вона осідає на дно,де й завершується метаморфоз.

Спільні риси з кільчастими червами:спіральне дроблення яєць,спосіб утворення шару мезодерми,подібна личинка,у деяких молюсків метамерне розміщення окремих органів. Тому вважають,що предками молюсків були малорухливі тварини з групи давніх анелід,що жили на дні моря.

 

 

 

 


хиты: 1155
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь