пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

77.Характ. рядів комах з повним перетворенням:Двокрилі, Перетинчастокрилі, Лускокрилі.

Ряд Двокрилі(Diptera). Мають лише 1 пару перетинчастих крил. Задні крила перетворилися на маленькі булавоподібні придатки – дзижчальця органи рівноваги. Ротовий орган колючо-сисний або лижучий. Кінцівки ходильні,часто на лапках є подушечки або присоски. Вусики або довгі,або короткі різні за формою. Імаго мають добре розвинені фасеткові очі та 1-3 простих вічка. Личинки безногі,а у личинок мух ще й редукована голова,ротові органи перетворилися на гачки і розвинулося позакишкове травлення. Два підряди: Довговусі(комарі,мошки) та Коротковусі(мухи).

Ряд Перетинчастокрилі(Hymenoptera). Мають 2 пари прозорих перетинчастих крил,з яких задні крила менші,ніж передні,і відрізняються жилкуванням. Ротовий апарат гризучо-лижучий або гризучо-сисний. Нижня губа утворює хоботок. Вусики різноманітні,часто колінчасті. Ноги ходильного або бігального типу, у бджіл і джмелів – збирального. У гуртових комах спостерігається поліморфізм. На черевці розвинений яйцеклад різної форми. У жалячих яйцеклад видозмінився у жало,біля основи якого знаходяться отруйні залози. У мурашок яйцеклад перетворився на крихітні хітинові пластинки,але у них добре розвинена залоза,що виробляє мурашину кислоту. Підряд Сидячостебельцеві(пильщики) та Стебельчасточеревцеві(бджола медоносна,джміль садовий та кам’яний, мурашки,шершень).

Ряд Лускокрилі(Lepidoptera). Тіло метеликів м’яке,виразно поділене на голову,груди і черевце. Наявні 2 пари крил,покритих дрібними хітиновими лусочками. У самців деяких метеликів є пахучі лусочки – андроконії. В імаго ротові органи смоктального типу,у личинок – гризучого. Є які не живляться взагалі(афагія). Гризучий ротовий апарат мають дорослі молі. Ноги ходильного типу. Личинка гусениця. Лялечки вкриті.

 


хиты: 1192
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь