пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характ. рядів комах з неповним перетворенням: Клопи, Одноденки, Бабки, Прямокрилі.

Ряд Клопи(Hemiptera). Тіло сплющене,вусики короткі, нитчасті, булавоподібні. Крім фасеткових очей є 2 простих очка. Ротовий апарат колючо-сисного типу. Крил 2 пари. Надкрила біля основи шкірясті,ущільнені, на верхівці перетинчасті. Ноги ходильного,рідше плавального,хапального типів. На задньогрудях є пахучі залози. 4-5 німфалідних стадій. За способ живлення – фітофаги,хижаки. Серед клопів є шкідники культурних і лісових рослин (черепашка шкідлива живе на хлібних злаках:дорослі клопи смокчуть соки з вегетативних органів,личинки – із зерна),а також теплокровних тварин і людини(блошиця). Блошиці завдають значної шкоди здоров’ю людини: їхня отруйна слина потрапляючи у ранку спричиняє сверблячку. Хижі клопи знищують комах-шкідників. Невелика група клопів пристосувалася до життя у прісних водоймах. Наприклад, Водомірка озерна – хижаки. У товщі води – водяний скорпіон. На суші поширений клоп-солдатик.

Ряд Одноденки(Ephemeroptera). Крила ніжні,перетинчасті,задні коротші за передні. В імаго ротові органи редуковані;кишки заповнені повітрям. На кінці черевця 3 хвостові нитки. Живуть дорослі від кількох годин до доби. У шлюбний період самці танцюють над водою виділяючи атрактанти,на запах яких прилітають самки. Самці гинуть після запліднення,а самки після відкладання яєць у воду. Розвиток – архіметаболія. За способом живлення – детритофаги,деякі – хижаки.

Ряд Бабки(Odonata). Мають струнке,видовжене тіло. На рухомій голові розташовані великі фасеткові очі,а також 3 прості очка. Вусики короткі,щетинкоподібні. Ротовий апарат гризучого типу. Кінцівки ходильні. Мають 2 пари крил з густою сіткою жилок. За способом живлення – хижаки. Спарювання відбувається у повітрі. Яйця відкладають у воду. Личинки живляться дрібними водяними тваринами. У них нижня губа видозмінена у маску – орган захоплення їжі. Стрілка весняна,коромисло синє.

Ряд Прямокрилі(Orthoptera). Тіло видовжене. Предні крила прямі,шкірясті, задні – перетинчасті,у стані спокою складені віялоподібно під передніми. Ротові органи гризучого типу; вусики щетинкоподібні. Передні і середні ноги ходильного типу,задні – стрибального. Є звуковий апарат,розташований на надкрилах. Мають органи слуху,які містяться на гомілках передніх ніг. Живляться рослинною їжею. Самки відкладають яйця у ґрунт. Ряд поділений на 2 підряди:Коротковусі (род. Саранові) та Довговусі (медведика звичайна).


04.03.2015; 15:44
хиты: 666
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь