пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розмноження і розвиток комах. Партеногенез. Статевий диморфізм. Поліембріонія.

Розмноження комах завжди статеве; нерідко зустрічається партеногенез. Комахи – роздільностатеві. Запліднення внутрішнє,рідше сперматофорне. Яйце комахи багате на жовток,зверху воно вкрите захисною оболонкою – хоріоном. Протягом індивідуального розвитку комахи проходять два періоди: ембріональний(всередині яйця) і постембріональний(після виходу з яйця). Розвиток комах відбувається з перетворенням(метаморфоз). Метаморфоз буває повним і неповним. При неповному (гемітаболія) з яйця виходить личинка подібна до дорослої форми(імаго),але менша за розмірами. Личинка кілька разів линяє й перетворюється на імаго. У комах з повним метаморфозом(голометаболія) із яйця виходить личинка,зовсім не схожа на імаго. Личинка останього віку перестає живитися,стає нерухомою,линяє востаннє і перетворюється на лялечку. А з лялечки імаго.

Партеногенез,або дівоче розмноження,характеризується відсутністю запліднення. При цьому із незапліднених яєць можуть розвиватися лише самці або лише самки,чи обидва статі.

Статевий диморфізм,який виявляється в розмірах тіла, забарвленні,розмірах вусиків тощо. Інколи особливо різко, наприклад у самця жука-оленя, розвиваються величезні мандибули, а в жука-носорога — ріг. Проте часто обидві статі майже однакові, й розрізнити їх можна лише за будовою статевих придатків (геніталій).

Поліембріонія являє собою розмноження у фазі яйця і властива, наприклад, паразитичним перетинчастокрилим. З одного яйця, відкладеного в тіло хазяїна, розвивається кілька десятків або й сотень яєць.


04.03.2015; 15:30
хиты: 2160
рейтинг:+2
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь