пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

71. Внутрішня будова комах.

М’язова сист.: мускулатура дуже диференційована і утворена поперечносмугастими м’язами.

Порожнина тіла – міксоцель – поділена перетинками на 3 відділи – синуси. У верхньому(перикардіальному) синусі міститься спинна кровоносна судина; у середньому(вісцеральному) – травна,видільна й статева системи; у нижньому(перинейральному) – черевний нервовий ланцюжок. Порожнина тіла заповнена гемолімфою. Проміжки між внутрішніми органами виповнені жировим тілом.

Нервова система. ЦНС включає парний надглотковий ганглій(головний мозок), підглотковий ганглій та ганглії черевного нервового ланцюжка. Головний мозок складається з протоцеребрума,дейтоцеребрума і тритоцеребрума.  Передній відділ інервує очі,середній – вусики і задній – верхню губу.

Травна сист.. Передня кишка складається з ротової порожнини, глотки, стравохода, вола та жувального шлунка. У ротову порожнину відкриваються слинні залози. Глотка й стравохід забезпечують проковтування їжі та її проходження до вола. Воло є місцем нагромадження їжі та початкового її перетравлювання під дією ферментів слини та травного соку, що потрапляє сюди із середньої кишки. У жувальному шлунку перетирається тверда їжа (прямокрилі, таргани, жуки) або фільтрується рідина(бджоли). Стінками середньої кишки виділяються травні ферменти,яка в багатьох комах утворює пілоричні відростки. У задній кишці всмоктується вода.

Видільна сист.. органи виділ. – мальпігієві судини (у них утворюється сечова кислота), а також жирове тіло.

Органами дихання є складна система трахей,які закінчуються трахеолами. Повітря в трахеї потрапляє крізь дихальця(стигми), розташовані по боках грудей та черевця.

Кровоносна сист. незамкнена. Серце розташоване на спинному боці і має вигляд трубки, розділеної перегородками на ряд камер. Гемолімфа – безбарвна або жовтувата рідина.

Органи чуттів  представлені хемо-,термо-,гігро-,механо- та фоторецепторами.

Органи зору представлені парою складних фасеткових очей та 2-3 простими очками. Зір у комах кольоровий:вони бачать здебільшого жовто-зелені,сині й ультрафіолетові промені.

Статева сист. статеві органи самки складаються з яєчників(парних),яйцепроводів,що зливаються у піхву. У піхву відкривається сім’яприйомник. Статеві органи самця теж парні і складаються із сім’яників, сім’япроводів, які зливаються в сім’явивідний канал. У більшості є копулятивний орган,якщо його немає,то сперматозоїди склеюються в сперматофори.

 

 

 

 


хиты: 2049
рейтинг:+2
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь