пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Клас Павукоподібні. Особливості зовн. та внутр. будови,розмн. Та розвиток.

Належить близько 60 тис. видів.

Зовнішня будова. Тіло складається з головогрудей,що несуть хеліцери,педипальпи й 4 пари ходильних ніг, і черевця,на якому є видозмінені кінцівки. Сегменти головогрудей у більшості павукоподібних злиті в суцільну масу й укриті єдиним спинним голово грудним щитом. Тільки в сольпуг в одну тагму злиті лише чотири передні сегменти головогрудей, а задні два сегменти вільні, й кожен укритий власним тергітом. Перша пара кінцівок — хеліцери — найчастіше закінчуються клішнею(скорпіони,псевдо скорпіони),рідше вони гачкоподібні (у павуків). Наступні чотири пари головогрудних кінцівок мають по шість-сім члеників і виконують роль ходильних ніг. Покрив тіла – багатошарова тонка кутикула. Під нею залягає шар гіподерми, похідними якої є залози: пахучі(у косариків), павутинні(у павуків), отруйні(у скорпіонів і павуків). 

Внутрішня будова. У павукоподібних,особливо у скорпіонів,є добре розвинений внутрішній скелет.

М’язева сист. є дуже складна(у тілі скорпіона не менше ніж 150 м’зів).

Травна сист. склад. з передньої,середньої та задньої кишки. Передня кишка утворена мускулястою глоткою,тонким стравоходом і смоктальним шлунком(у павуків). Середня кишка почин. шлунком із бічними виростами – диверкули,у середню кишку відкриваються протоки печінки. За участю печінки відбувається порожнинне та внутрішньоклітинне травлення. У скорпіонів є ще шлункова залоза. Задня коротка ектодермальна кишка закінчується анальним отвором.

Органи виділення двох типів: видозмінені мета нефридії(коксальні залози) та мальпігієві судини. Продукт виділення – гуанін.

Органи дихання: легеневі мішки(скорпіони,павуки) або трахеї(соль пуги,кліщі) або їх поєднання(павуки).

Нервова система утворена головним мозком і черевним нервовим ланцюжком. Головний мозок складається з протоцеребрума,що іннервує очі,та тритоцеребрума,який відповідає за роботу хеліцер. У скорпіонів н.с. склад. з надглоткового і підглоткового гангліїв,з’єднаних конективами.

Кровоносна сист. незамкнена склад. з серця та судин,що від нього відходять. До серця кров повертається через систему лакун. У деяких серце має вигляд трубки з отворами,в інших мішкоподібне з остіями(отвори).

Розмноження. Роздільностатеві,статеві залози бувають парними і непарними. Запліднення внутрішнє або сперматофорне.

Розвиток прямий ,супроводжується ростом і формуванням певних органів під час линяння. Підклас Скорпіони,Псевдоскорпіони(книжковий скорпіон),Сольпуги,Косарики,Павуки,Кліщі.

 

 

 

 


04.03.2015; 15:36
хиты: 1562
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь