пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

57.Зовнішня і внутрішня будова ракоподібних як первинно водних організмів.

Членистоногі - самий численний тип тваринного світу. Одних тільки комах нараховується більше мільйона видів; а крім цієї групи до типу відносяться такі численні класи, як ракоподібні, павукоподібні, багатоніжки й ін. Серед членистоногих з'являються перші і єдині групи серед безхребетних, що освоїли повітряний простір (представники класу Комахи), які мають добре розвинені крила й активно переміщуються в повітрі. З упевненістю можна сказати, що розквіт членистоногих приходиться практично на наш час. Чим же забезпечене таке процвітання? Які ознаки дозволяють цім тваринам активно заселяти різні середовища та біоми? Для представників типу членистоногих характерні такі особливості організації:

1. Тіло поділене на кілька сегментів, тобто їм притаманна метамерність будови, але на відміну від кільчастих червів, ці сегменти не однорідні - це т.зв. гетеромерна (гетерономна) метамерія. Передній відділ тіла членистоногих, що несе органи чуття та кінцівки для захоплення їжі, називається головою (сегменти, що утворюють голову, зливаються в єдину монолітну структуру), середній, який несе ходильні кінцівки - груддю, а задній - черевцем.

2. Характерна наявність щільного зовнішнього покриву (екзоскелету) - кутикули, утвореної переважно хітином і вкритої зверху водовідштовхувальним восковим шаром. Завдяки наявності такого покриву ці тварини першими з усіх представників тваринного світу змогли заселити суходіл в девонському періоді палеозойської ери.

3. Кінцівки через розвиток щільного покриву мають членисту будову, утворюючи систему рухливо з’єднаних один з одним важелів (окремі членики кінцівок з'єднуються між собою за допомогою суглобів).

4. Шкірно-мускульний мішок, характерний для попередніх груп, редукується (що пов'язано з появою щільного зовнішнього покриву). До внутрішньої поверхні екзоскелету прикріплюються пучки поперечносмугастих м'язів - поява мускулатури цього типу забезпечує збільшення рухливості членистоногих і збільшення швидкості їхнього пересування в просторі, у порівнянні з іншими організмами. Гладенька мускулатура частково зберігається.

5. У зв'язку з розвитком міцного екзоскелету целом (вторинна порожнина тіла) втрачає опорну функцію.

6. Порожнина тіла в членистоногих змішана (т.зв. міксоцель); вона утворюється внаслідок злиття первинної і вторинної порожнини тіла через неоднорідність сегментації й об'єднання сегментів у функціональні угруповання (відділи тіла).

7. Через те, що екзоскелет має значну твердість, ріст членистоногих можливий тільки під час линяння, коли старий покрив уже скинутий, а новий - ще м'який і піддається розтяганню.

8. Нервова система представлена переважно черевним нервовим ланцюжком.

9. Кровоносна система незамкнена, є серце, переважно спрощеної будови.

10. Органи дихання трьох основних типів: зябралегені та трахеї.

11. Видільна система представлена мальпігієвими судинами і придатками середньої кишки; метанефридії внаслідок неоднорідної сегментації тіла частково скорочені.

 

 

 

 

 

 


хиты: 384
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь