пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36.Життєвий цикл трихінели та ришти

Жит . цикл трихінели:остаточним і проміжним хазяїном є одна ж і та особина. Паразити досягають статевої зрілості в кишечнику тварини(кишечка стадія),а потім їх личинки інкапсулюються в м’язах(м’язова стадія). Паразит не виходить у зовнішнє середовище. Хазяїнами є різні ссавці і людина. Зараження відбувається під час поїдання попереднього хазяїна з інкапсульованими личинками трихінели. В кишечнику личинки звільняються від капсул і протягом 3 діб досягають статевої зрілості. В організмі різних тварин самка трихінела народжує від 200 до 2000 живих личинок. Личинки проникають через слизову оболонку кишечника в лімфатичні, потім кровоносні судини і током крові розносяться по організму господаря. На 5-8-й день личинки потрапляють в кісткову поперечно-смугасту мускулатуру. Потім вони проникають в сарколему м'язового волокна, де відбувається їх подальший розвиток, вже в організмі, який став для збудника проміжним господарем. Через 18-20 днів після зараження личинка в м'язах подовжується до 08 мм, досягає інвазійної стадії і починає згортатися спіраллю. Інкапсульована личинка може продовжувати подальший розвиток до статевозрілої особини тільки в тому випадку, якщо буде вона проковтнута, іншим господарем. У кишечнику нового господаря вона звільняється від капсули і повторює вже новий цикл розвитку.

Жит. цикл ришти: Ришта - біогельмінт. Остаточний хазяїн - людина, можуть бути домашні і дикі тварини (кінь, собака, мавпа та ін.). Проміжний хазяїн - прісноводний рачок циклоп.

Локалізація в тілі остаточного хазяїна: підшкірна клітковина. Зазвичай уражаються нижні кінцівки в ділянці гомілковостопного і колінного суглобів, але можуть уражатися і верхні кінцівки, мошонка, живіт, спина, сідниці, у жінок - грудні залози. В організмі остаточного хазяїна виявляються тільки самки. Через 8-10 міс. після зараження головний кінець самки наближається до шкіри, при цьому під шкірою часто стають помітні обриси гельмінта. Токсин, який виділяє самка, викликає почервоніння, а згодом виникає міхур розміром 2-7 см. За кілька днів він розривається, утворюється невелика округла виразка, на дні якої знаходиться головний кінець ришти. При потраплянні у виразку води тіло самки разом зі стінкою матки розривається і у воду "вистрілюються" личинки. Виділення личинок продовжується близько трьох тижнів. Найбільш життєздатні личинки виділяються в перші два тижні з моменту розкриття матки. Впродовж 4-7 днів личинки повинні бути проковтнуті рачком циклопом. Вони проникають у порожнину тіла рачка, двічі линяють і досягають довжини 1 мм, на 12-й день стають інвазійними для остаточного хазяїна. Тривалість розвитку залежить від температури води і складає приблизно два тижні.


хиты: 2304
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь