пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35.Паразитичні нематоди. Життєвий цикл аскариди і гострика. Профілактика.

Значна кількість круглих червів паразитує у різних сільськогосподарських тварин. Вони викликають серйозні захворювання і знижують продуктивність тварин, завдаючи значної шкоди тваринництву. Деякі круглі черви є паразитами людини, завдаючи шкоди її здоров’ю.

Паразитичні нематоди, або фітогельмінти, дуже дрібні, ледве помітні неозброєним оком круглі черви. Тіло більшості нематод вузьке, видовжене. У головній частині вони мають спеціальний орган, яким проколюють клітини рослин, висмоктують з них сік і вводять різні ферменти, що викликають у рослин різке порушення обміну речовин. Пошкодження, що їх завдають нематоди, проявляються в порушенні росту, здутті стебел, відмиранні окремих клітин і органів рослин, зниженні врожаю. При сильному ураженні рослини гинуть. Крім того, нематоди часто заносять у рослини хвороботворні гриби, мікроорганізми й віруси.

У боротьбі з нематодами застосовують карантинні, агротехнічні й хімічні заходи. 

Жит.цикл аскариди:статевозрілі самки і самці живуть у кишечнику. Запліднені самки відкладають яйця які виходять назовні і у вологому грунті в яйцях розвиваються  личинки. У кишечнику,куди яйця потрапили разом з їжею з них виходять личинки,які пробуровують стінку кишки і опиняються в кров’яному руслі. З кров’ю мігрують до печінки,далі в серце і легені,руйнуючи стінки легеневих капілярів виходять у альвеоли,а далі через гортань потрапляють у травну с-му,де розвиваються в дорослих самців і самок.

Профілактика:миття рук перед їжею,миття і термічна обробка фруктів,знезараження людських фекалій.

Гострик— мешкає в нижньому відділі тонких кишок. Найчастіше зустрічається у дітей. Зараження ним відбувається під час вдихання повітря з пилом, через постільну та натільну білизну, іграшки, брудні руки.

Життєвий цикл гострика: починається з запліднення самки в кишечнику хазяїна. Самка гострика виповзає із заднього проходу і відкладає яйця (до 13 000 штук) на шкірі сідниць і стегон, приклеюючи їх.

Людина відчуває сильний свербіж і розчісує шкіру, при цьому яйця гострика потрапляють йому на руки і під нігті. Після цього вони легко переносяться на іграшки та інші речі, а також потрапляють в рот людини.

Для подальшого розвитку яєць необхідний особливий мікроклімат з температурою 34-36 ° С і високою вологістю (70-90%). Відповідні умови для цього – в промежині людини і періанальна складках.

Там вже через 4-6 годин яйця дозрівають. Потрапивши під нігті господаря, яйця теж знаходять там оптимальні умови для подальшого розвитку. У кишечнику всередині яєць дозрівають личинки, які протягом 2-4 тижнів розвиваються в дорослих особин. Потім весь цикл повторюється знову.

Профілактика :миття рук перед їжею. Не брати пальці в рот, не гризти нігті. Інвазовані діти повинні спати в закритих трусиках, які слід щоденно міняти. Обов’язково перед сном і після сну мити з милом переданальну ділянку, щоденно змінювати натільну і, бажано, й постільну білизну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 1588
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь