пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34.Вільноживучі нематоди і їх роль у ґрунтоутворенні. Фітонематоди.

Більшість нематод — вільноживучі тварини, що живуть у вузьких капілярних проміжках між часточками ґрунту, піску, мулу на дні водойм або на суші відіграють певну роль у грунтоутворені.

Нематоди - одні з найчисленніших мешканців ґрунту. Нематоди-сапротрофи, пропускаючи органічні речовини через свій кишечник, сприяють утворенню гумусу. Хижі та паразитичні нематоди зменшують чисельність видів безхребетних тварин, серед яких є шкідники. Деяких з них людина використовує в біологічному методі боротьби.

Нематоди, що харчуються рослинами, або фітонематоди, відносяться до мікроскопічних організмів, довжина 8-10мм. Тіло нитко-і веретеноподібне, поступово звужується на кінцях, у поперечному зрізі кругле, тому їх називають іноді круглими хробаками. Тіло їх несегментоване, стінки його представляють собою шкірно-м'язовий мішок без видимих придатків. У тілі розрізняють 3 відділи, які не мають різких меж між собою, - передній, середній і задній. На передньому головному відділі знаходяться ротовий отвір і органи чуття. У ротовій порожнині є спеціальний голкоподібних орган - стилет, призначений для проколювання тканини рослин і всмоктування їжі. У середньому відділі розташовані середня кишка (трубка, частіше з резервуаром), статеві залози і інші внутрішні органи. Середня кишка переходить у задню кишку, яка відкривається назовні анальним отвором.

Це шкідники культурних і диких рослин, що завдають великої шкоди врожаю. Фітонематоди — активні переносники різних хвороб. Сільгоспкультури пошкоджуються галовими, стебловими, цукровими нематодами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 1840
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь