пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33.Клас Нематоди(Nematoda). Загальна характеристика

Налічує близько 20 тис. видів, але число їх постійно збільшується через відкриття нових видів. Серед нематодів зустрічаються як вільноживучі форми, що живуть в прісних водоймах, солоній океанічній воді, в грунті, так і паразити тварин, людини і рослин. 
Тіло витягнуте,веретеноподібне, на поперечному зрізі кругле. Зверху вкрите дуже міцною та еластичною кутикулою. Під кутикулою розташовується шар епітелію, що утворює бічні, спинні та черевні валики. У середині бічних валиків можуть поміщатися органи виділення. Мускулатура представлена тільки поздовжніми волокнами, а кільцеві відсутні, що, мабуть, пов'язано з виникненням у цих тварин первинної порожнини тіла, що виконує функції гідроскелета. Більше того, і поздовжня мускулатура ніколи не утворює суцільного масиву, а складається з чотирьох стрічок. Ці стрічки поділяються епітеліальними валиками.

Нервова система складається навкологлоткового кільця та 8-12 меридіональних нервів. Розрізняють більше потужний черевний і менш розвинений спинний стовбур. У передній частині тіла, на головному кінці, є навкологлотковим коміссур ,що охоплює передню частина травної трубки. Органи чуттів розвинені слабко. До них відносяться дотикові горбики (папілом), розташовані навколо рота й анального отвору у самців, що дозволяє їм орієнтуватися при паруванні. На головному кінці сконцентровані також органи хімічного чуття (амфіди) і примітивні очі у вигляді пігментних плям.

Травна система має досить складну будову. Ротовий отвір оточений губами і розташовується на передньому кінці тіла. Виділяють три відділи кишечника: передній, середній і задній. Передній відділ підрозділяється на ротову порожнину і стравохід. У ротовій порожнині можуть міститися різні придатки, що забезпечують проколювання покривів жертви або стінок органів господарів. Клітини стравоходу виділяють ферменти, що забезпечують перетравлювання їжі. Середньому відділу кишечника відповідає середня, а заднього - задня кишка, що відкривається  анусом. 

Кровоносна і дихальна системи відсутні. Поглинання кисню здійснюється всією поверхнею тіла. У клітинах епітелію міститься гемоглобін. 

Протонефридіїв у них нема,основний орган виділення – шийна залоза,розташована біля переднього кінця тіла,У виділенні продуктів метаболізму беруть участь також фагоцитарні клітини

 Статева система:це роздільностатеві тварини, а в деяких групах виражений статевий диморфізм. Заплідненя внутрішнє. Статеві органи мають форму парних трубок, при цьому у самок парність зберігається, а у самців одна з трубок редукується. Чоловіча статева система представлена єдиним сім'яником, сім’япроводи, що з'єднуються з насіннєвим міхуром, який переходить у сім’явипорскувальний канал, що відкривається у задню кишку. В останній знаходиться злягальні сумка з двома щетинками. При паруванні щетинки розсовують просвіт піхви, що полегшує осіменіння. Жіноча статева система представлена двома яєчниками, що переходять у яйцепроводи, які, розширюючись, утворюють дві трубки матки.


хиты: 521
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь