пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Клас Сцифоїдні (Scyphozoa). Особливості будови. Спосіб життя. Поділ на ряди, представники.

Близько 200 видів, поширені виключно в солоних водоймах. Це плаваючі, рухливі організми. Тіло їх прозоре, у формі дзвона, зі щупальцями по краях, які мають жалкі клітинию Медуза на 98% складається з води. Зовнішній опуклий бік тіла медузи – ексумбрела, внутрішній увігнутий – субумбрела. Нервова система складається з дифузного плекса, у них є 2 нервових кільця по краю дзвона – зовнішній і внутрішній, а також скупчення нервових клітин – гангліїв, розташованих біля органів чуття. Органи чуття: статоцисти (сприймають інфоразвуки), кілька очок. З нижнього боку дзвона в медуз розташований рот, оточений ротовими лопатями…..ю рясно вкритими жалкими клітинами, з їх допомогою медузи захоплюють здобич. Рот веде в шлунок, що утворює чотири кишене подібні вирости, гастродерма яких мастить переважно залозисті й травні клітини (гастральні нитки). Тут відбувається процес порожнинного та внутріклітинного травлення. Від шлунка до країв дзвона відходить система радіальних каналів, з’єднаних із кільцевим, розташованим по краю дзвона. Стінки каналів вистелені епітеліальними клітинами із джгутиками.ю які забезпечують рух продуктів травлення. Шлунок разом із каналами утворює характерну для медуз гастроваскулярну систему, що виконує функції травної і кровоносної систем. Живляться медузи планктоном, у тому числі й мальками риб. Для них характерний гідрореактивний  рух. Медузи роздільностатеві. Статеві залози – гонади – розташовані із гастродерми шлунка. Дозрілі статеві клітини виходять назовні через рот. Із запліднених яєць розвивається планула – вільно плаваюча личинка, яка з часом кріпиться до субстрату і перетворюється на невелику окремі поліпи – сцифістоми. Шляхом поперечних поділів (стробіляції) поліп утворює дископодібні личинки – ефіри, що вільно плавають;з них розвиваються медузи. Характерний метагенез, проте поліпоїдна стадія розвинута слабо, а медузоїдна досягає чималих розмірів.Ряд Корономедузи (Coronata) – невелика кількість, глибоководні; їх дзвін поділяється перетяжкою на диск і периферійну «корону». Ропанії та щупальця сидять на особливих драглистих колоніях. Поліпоїдне покоління утворює навколо себе хітиноїдну трубочку. Найбільш відомий рід – Atolla.Ряд Дискомедузи (Semeostomea) – найбільш поширені медузи, дзвін яких дископодібно сплющений і обмежований по краю численними щупальцями. Найпоширеніший вид є вухата медуза, aбо аурелія (Aurelia aurita) , яка мешкає майже у всіх морях. Діамтр дзвона 10-20см,; ротові лопаті довгі, нагадують вуха віслю (звідси й назва). Живиться дрібними планктонними організмами.

Ряд Коренероті меузи (Rhizostoma) – трапляються в теплих морях. У морях України мешкає звичайна ризостома, або коренерот (Rhizostoma pulmo). Це великі медузи (діаметр до 5 м) з напівсферичним дзвоном і ротовими лопатями, що коренеподібне розрослися. Щупальць у неї немає , а жалкі клітини розташовані на поверхні дзвона. У людини викликає досить сильні опіки.

Ряд Ставромедузи (Stawromedusae) – це сидячі медузи, прикріплені до субстрату, їх тіло розділене на чашечку та ніжку. Всередині чашечки є ротовий отвір. Краї чашечки витягнуті й утворюють вісім «рук». На кінці кожної «руки» є пучок маленьких головчастих щупалець. В Чорному морі трапляється люцернарія – Lucernaria pulmo.

Ставромедузи мають своєрідний життєвий цикл. Із яєць розвивається не планула, а червоподібні, позбавлені війок, личинки. Вони деякий час повзають по дну, а потім збираються групами по 3-20 особин, і кожна з них прикріплюється до субстрату переднім кінцем. Ці медузи колективно полюють, усі разом можуть спіймати та вбити досить велику здобич. Через деякий час кожна личинка відбруньковує від себе по 4 повзаючих личинок, що перетворюються на маленьких поліпів, з яких поступово виростають дорослі тварини. Таким чином, чергування поліпоїдного та медузоїдного поколінь у ставромедуз немає. Будова дорослих ставромедуз має ознаки поліпа та медузи.

Ряд Кубомедузи (Cubomedusae)  - глибоководні тропічні медузи. Кубічної форми дзвін має всього 4 щупальця. На відміну від інших сцифомедуз у них немає радіальних каналів; їх функцію виконують дуже великі кишені шлунка. Відрізняються кубомедузи й метагенезом. Поліп, що утворюється з планули, відбруньковує велику кількість дочірніх особин, кожна з яких повністю перетворюється на медузу.

 

 

 

 


04.03.2015; 15:38
хиты: 1661
рейтинг:+1
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь