пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Підклас Гідроїдні (Hydrozoa) найголовніші ряди та їх представники.

Ряд Лептоліди (Leptolida) – переважно морські форми, іноді трапляються й прісноводні. Найчастіше вони є колоніальними організмами. Колонії мають кущеподібну або деревоподібну форми. Для них характерний різною мірою виражений метагенез. Це найбільш численна група гідроїдних. У північноєвропейських морях найпоширенішим є Obelia geniculata, Tubularia Coryne. У арктичних та помірних водах північної півкулі, зокрема в Чорному морі трапляється часто вид Rathkea octopunctata. В опріснених водах оселяється Bougainvillia megas – масовий вид, поліпи якого беруть участь ву обростанні суден і портових суден. Поширена в морях обох півкуль Obelia longissima. Жителем приморського краю, Курильських островів та Японії добре відомі невеличкі медузи (діаметр 25 мм) Gonionemus, дотик щупалець яких викликає у людини відчуття сильного опіку, після чого струджується дихання та виникає загальна слабкість. Також трапляються прісноводні медузи краспедакуста (Craspedacusta), та паразит Polypodium hydriforme – паразит осетрових риб.

Ряд Хондрофори (Chondrophora) – це морські плаваючі, яскраво забарвлені поодинокі поліпи, що живуть на поверхні води тропічних морів, їх тіло сплющене, рот і щупальця спрямовані донизу. На верхньому боці особин утворюється хітинова пластинка, яка виступає з води і є парусом. На нижньому боці утворюються гонофори, на яких відбруньковуються медузи. Деякі вчені вважають, що це колонія, яка складається  з одного великого поліпа кількох недорозвинених, прикріплених знизу поліпів. Найбільш відомий представник ряду – парусник (Vellela). Парусники живуть у субтропічних водах Світового океану. Ці досить великі поліпи (довжина паруса – до 12 см) можуть збиратися у великі зграї, що тягнуться на десятки кілометрів.

Ряд Гідрокорали (Stylacterida) – колоніальні гідроїдні поліпи, зовнішня оболонка яких (тека) має вигляд добре розвиненого вапнякового скелета. Медузоїдне покоління в них рекудоковане, медузи не відривають вд колонії. Гідрокорали, зокрема фіолетова дістіхопора (Distichopora violacea), беруть участь у побудові рифів. Гідрокорали разом з коралами беруть участь в утворенні рифів.

Ряд Трахімедузи (Trachilida) – винятково морські гідроїди, що мають форму медузи. Поліпів у них немає. По всьому Світовому океані трапляються медузи роду Aglantha. На медузах ряду Leptolida паразитують види роду Conina.

Ряд Гідри (Hidrida) – переважно прісноводні, рідше морські поодинокі поліпи, які не мають медузоїдного покоління. Найпоширенішою в прісних водах України є Hidra oligactis. Мешкають на невеликих глибинах. Зарості гідроїдних поліпів разом з бурими водоростями є особливим угрупуванням, яке заселяють черви, молюски, ракоподібні, голкошкірі, що знаходять тут притулок та їжу. Завдають шкоди судноплавству, оселяючись на підводних частинах судна. Гідроїди є джерелом біологічно активних речовин (простагландин, обелін). Гідра – хижак.


04.03.2015; 16:44
хиты: 1168
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь