пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Клас Гідроїдні (Hydrozoa). Особливості організації.

Поодинокі та колоніальні форми, морські і прісноводні. Характерний метагенез. Кріпляться підошвою до субстрату; представник – поодинокі поліпи. На протилежному кінці розташований рот, який веде в гастральну, або кишкову порожнину. Рот оточений 6-12 щупальцями.

Стінка тіла складається з епідерми та гастродерми; між ними розташована тонка базальна перетинка – безструктурна речовина (мезоглея не розвинена). Дифузна нервова система.

Клітини епідерми: епілеліально-м'язові, нейрони, жалкі (кнідоцити), інтерстеціальні.

Клітини гастродерми: епітеліально-м'язові, залозисті. Травлення  внутріклітинне та порожнинне. Живлять переважно дрібними планктонними одноклітинними, рачками, і коловертками, червами, мальками риб. Дихають всією поверхнею тіла.

Продукти обміну речовин осмотично видаляються в гастральну порожнину, з якої разом з неперетравленими рештками їжі через ротовий отвір викидаються назовні.

Розмножуються за сприятливих умов нестатево (брунькуванням), і восени статево (під епідермою утворюються гонади, з яких дозрівають яйцеклітини і сперматозоїди. Після запліднення гідра гине. Навесні із заплідненого яйця розвивається поліп.)

Отже, гідра – поліп, що втратила медузоїдне покоління ; не мають вільно плаваючої личинки. Здатні до регенерації.


04.03.2015; 16:39
хиты: 1036
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь