пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Метагенез гідроїдних та сцифоїдних медуз.

Життя гідроїдних поліпів складається з правильного чергування двох поколінь, що відрізняється за будовою та способом розмноження. Одне покоління – поліпоїд не – веде сидячий спосіб життя, розмножується лише нестатево; утворює поліпи та медузи. Друге покоління – медузоїдне – утворюється на колонії поліпів, веде вільноживучий спосіб життя, розмножується статево.

Медузи роздільностатеві. Статеві залози – гонади – розвиваються із гастродерми шлунку. Дозрілі статеві клітини виходять назовні через рот. Із заплідненого яйця розвивається вільно плаваюча личинка – планула, яка з часом прикріплюється до субстрату і перетворюється на невеликі окремі поліпи – сцифістома. Шляхом поперечного поділу (стробуляції) поліп поліп утворює дископодібні личинки – ефіри, що вільно плавають, з них розвиваються медузи.

Отже, У сцифомедуз, як ів гідроїдних поліпів спостерігається чергування поколінь (метагенез): статевого – медузи, та нестатевого – поліпа. Проте на відміну від гідроїдних, у сцифомедуз поліпоїдна стадія розвинена слабо: сцифістоми дуже дрібні, вони ніколи не утворюють колоній. Гідромедузи невеличкі, меншу 1 см в діаметрі, а сцифомедузи (медузоїдна стадія) досягають численних розмірів.


04.03.2015; 15:06
хиты: 1396
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь