пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальні риси організації кишковопорожнинних. Значення їх у природі.

Тип об’єднує близько 9 тис. видів, з них у Чорному морі – 44 види. Є морські і прісноводні. Ведуть прикріплений спосіб жиння, але є й зоопланктони.

Тіло складається з двох шарів: зовн. – епідерми, який розвивається з ектодерми, та внут. – гастродерми, який розвивається з ентодерми; між ними міститься майже позбавлений клітин шар – мезоглея. Наявні епітеліально-м'язові клітини. Наявна лише одна гастральна порожнина (кишкова), яка відкривається назовні ротом. Симетрія тіла – радіальна. Дифузний тип нервової системи. Змішаний тип травлення (внутріклітинне і внутріпорожнинне). Неперетравлені рештки виводяться через рот. Дихають поверхнею тіла. Особливістю кишковопорожнинних є наявність у них жалких клітин (кнідоцитів). Більшість видів має скелет, що виконує опорну та захисну функції. Для них характерне існування двох життєвих форм — поліпа та медузи.

Характерною рисою кишковопорожнинних є здатність до регенерації — відновлення цілої тварини (поліпа) з окремих частин, навіть групи клітин. Переважна більшість їх — хижаки.

Значення у природі

Коралові поліпи відіграють важливу роль у кругообігу речовин і збільшенні біологічної продуктивності океану. Із скелету мадрепорових коралів протягом тисячоліть утворюються значні поклади вапняку. Ці корали мають господарське застосування як будівельний матеріал, як сировина з одержання вапна, ліків, для полірування та шліфування дерев'яних та металевих виробів, виготовляють прикраси і сувеніри.

Гідри і медузи, живлячись мальками риб, завдають значної шкоди рибальству. У деяких (Китай,Японія) сцифомедуз їдять. Тварини швидко ростуть під впливом біологічно активних речовин медуз. Отрута деяких медуз (хрестовичик, фізалії, кубомедузи «морської оси») небезпечні для людини.


04.03.2015; 15:02
хиты: 1294
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь