пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

60. Методика формування знань, вмінь і навичок в розділі „Зоологія”.

Формування понять нерозривно пов'язане з трансформацією знань у практичні вміння та навички. У зв'язку з формуванням понять учні мають оволодіти сис­темою спеціальних умінь.

Вивчаючи розділ «Царство Тварини» учні проводять, порівняння й визначення окремих типів тварин. Розглядаючи кожен тип, показуючи різноманіт­ність його представників, порівнюють тварину, що вивчається, з уже відомими й звертають увагу на відмінність ознак.

Роботи фізіологічного характеру не лише досить складні, а й зде­більшого тривалі, особливо позаурочні за завданням учителя в куточку живої природи (вироблення рефлексів у риб і птахів, вплив різних факторів довкілля на організм), досліди з тваринами на шкільній навчально-дослідній земельній ділянці.

Значне місце в програмі з біології відводиться виробленню прак­тичних умінь школярів.

Велика увага в курсі біології приділяється також формуванню пізнавальних (інтелектуальних) умінь, оволодіння якими сприяє роз­виткові мислення учнів у процесі засвоєння знань. Це вміння:

.   розпізнавати частини клітин, тканин, органи тварин тощо; .   аналізувати головні ознаки тварин різних таксономічних груп; порівнювати певні біологічні об'єкти й процеси, знаходити в них 
ознаки подібності й відмінності; встановлювати зв'язки між будовою та функціями клітин, тканин, 
органів та їхніх систем в організмів;  виявляти вплив факторів довкілля на організми.

Вироблення зазначених умінь в учнів дає їм змогу вільно оперувати поняттями й фактами, вдосконалюючи такі розумові операції, як ана­ліз, синтез, порівняння, узагальнення, встановлення взаємозв'язків, формування висновків світоглядного характеру.

Програмою з біології передбачається й вироблення учнями вмінь працювати з підручником. Оволодіння цими навчальними вміннями іс­тотно впливає на глибину й міцність засвоєння ними біологічних знань, дає їм змогу раціональніше витрачати час на виконання класних і домашніх завдань.

Зазначені вміння — практичні, інтелектуальні й навчальні — фор­муються успішно, якщо оволодіння ними відбувається в комплексі, в процесі самостійних лабораторних і практичних робіт.

До практичних робіт, передбачених програмою, входять: збирання тварин для виготовлення роздаткового матеріалу. Практичні роботи, які проводяться в сільсь­когосподарському виробництві, на навчально-дослідній земельній ді­лянці, в природі тощо, формують у школярів сільськогосподарські, гігієнічні та інші вміння, необхідні для підвищення рівня їхньої трудо­вої підготовки.

Таким чином, кожному видові діяльності відповідає група вмінь, від яких залежать загальний успіх навчання учнів та їхня активність на уроках.

 


27.12.2015; 23:36
хиты: 173
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь