пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59. Методика формування знань, вмінь і навичок в розділі „Ботаніка”.

Формування понять нерозривно пов'язане з трансформацією знань у практичні вміння та навички. Так, на перших уроках ботаніки учні вчаться визначати органи рослин, потім, користуючися довідковою таблицею, — форми листків, а за інструктивними таблицями — суцвіття й плоди, роблячи короткі записи в зошиті з друкованою основою. Пізніше всі ці елементарні вправи дають змогу перейти до вивчення цілих рослин.

Розвиткові вміння визначати рослини сприяє порівняння представ­ників двох родин (відшукання подібності й відмінності їхніх ознак), далі — представників двох родів і двох видів.

Розвиткові вмінь екологічного характеру сприяють спостереження, збирання живого матеріалу в природі, на екскурсіях, виконання літніх завдань із біології тощо.

Наступний дослід із пророщування насіння формує вміння вимірювати кореневу й надземну частини проростка в певні часові інтервали для визначення росту рослин.

Роботи фізіологічного характеру не лише досить складні, а й зде­більшого тривалі, особливо позаурочні за завданням учителя в куточку живої природи (вегетативне розмноження та щеплення кімнатних рос­лин), досліди з рослинами на шкільній навчально-дослідній земельній ділянці.

Значне місце в програмі з біології відводиться виробленню прак­тичних умінь школярів: .   працювати з лупою й світловим мікроскопом; проводити спостереження в природі; виготовляти найпростіші мікропрепарати; ставити елементарні досліди з вивчення життєдіяльності організ­мів; розпізнавати організми з різних таксономічних груп; використовувати здобуті на уроках біологічні знання для догляду за  зеленими насадженнями й вирощування культурних і декоративних  рослин.

Велика увага в курсі біології приділяється також формуванню пізнавальних (інтелектуальних) умінь, оволодіння якими сприяє роз­виткові мислення учнів у процесі засвоєння знань. Це вміння:

.   розпізнавати частини клітин, тканин, органи рослин; аналізувати головні ознаки рослин різних таксономічних груп; порівнювати певні біологічні об'єкти й процеси, знаходити в них  ознаки подібності й відмінності; встановлювати зв'язки між будовою та функціями клітин, тканин,  органів та їхніх систем в організмів; виявляти вплив факторів довкілля на організми.

Програмою з біології передбачається й вироблення учнями вмінь працювати з підручником. Оволодіння цими навчальними вміннями іс­тотно впливає на глибину й міцність засвоєння ними біологічних знань, дає їм змогу раціональніше витрачати час на виконання класних і домашніх завдань.

Зазначені вміння — практичні, інтелектуальні й навчальні — фор­муються успішно, якщо оволодіння ними відбувається в комплексі, в процесі самостійних лабораторних і практичних робіт.

До практичних робіт, передбачених програмою, входять: збирання рослин для виготовлення роздаткового матеріалу, збирання насіння й плодів, заготівля живців для розмноження, догляд за багато­річними декоративними й сільськогосподарськими рослинами, за кімнатними рослинами, обробіток ґрунту. Практичні роботи, які проводяться в сільсь­когосподарському виробництві, на навчально-дослідній земельній ді­лянці, в природі тощо, формують у школярів сільськогосподарські, гігієнічні та інші вміння, необхідні для підвищення рівня їхньої трудо­вої підготовки.

Таким чином, кожному видові діяльності відповідає група вмінь, від яких залежать загальний успіх навчання учнів та їхня активність на уроках.

       Спостере­ження та експеримент  є важливими у вивченні біології методами емпіричного дослідження.

Спостереження — це тривале, цілеспрямоване й планомірне сприймання предметів і явищ об'єктивної дійсності.

При вивченні морфології і систематики рослин спостере­ження тісно пов'язане з прийомами порівняння.

Найпростішими є спостереження за поодинокими об 'єктами, тому найчастіше використовуються при вивченні біології в 6—7 класах.


27.12.2015; 23:36
хиты: 187
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь