пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56. Кабінет біології в середній загальноосвітній школі та його роль в навчально-виховному процесі. Особливості роботи вчителя біології в кабінеті біології.

Шкільний кабінет біології - особливий учбовий підрозділ школи, оснащений навчальним обладнанням, яке сприяє активній пізнавальній діяльності учнів на уроках, позакласній і позаурочній роботі з предмету «Біологія».

Кабінет біології - спеціально оснащене приміщення для організації навчально-виховного процесу з біології.

У кабінеті біології має бути три приміщення: клас-лабораторія, пре­параторська й куточок живої природи. Бажано, щоб усі вони розташо­вувалися на першому поверсі й поблизу до вхідних дверей.

Оснащення кабінету біології. До нього входять:

повний комплект навчального обладнання з біології; комплект технічних засобів навчання та пристрої для їх викорис­тання; комплект навчально-методичних посібників для вчителів відповід­но до «Типових переліків навчальнонаочних посібників та нав­чального обладнання для загальноосвітніх шкіл»: картотека аудіовізуальних засобів, програми навчальних радіо- й телепередач; бібліотечка суспільно-політичної, науково-популярної, довідково-інформаційної та методичної літератури, підручники, журнали, не­обхідні в навчально-виховній роботі з біології;  матеріали про охорону природи, про результати дослідної та інших видів позакласної й краєзнавчої роботи з біології; інструменти, матеріали для виготовлення та ремонту навчальних  посібників, інвентар, необхідний для догляду за рослинами й твари­  нами куточка живої природи; протипожежний інвентар, аптечка;   інструкції з техніки безпеки та журнали вступного й періодичного інструктажу з техніки безпеки;

Навчально-виховна роль кабінету: У кабінеті біології здійснюється процес навчання, виховання і розвитку учнів, для чого передбачено особливе устаткування. Зручні робочі столи і стільці, які при проведенні групових практичних робіт можна здвинути разом. Велика і добре освітлена класна навчальна дошка, крейда та змочена губка для протирання дошки завжди повинні бути на місці. Стіл вчителя і дошка використовуються для демонстрації наочних посібників на уроці.

У кабінеті повинна бути каналізація з раковиною. Вода потрібна постійно для практичних робіт, демонстрацій, для догляду за рослинами і тваринами. При відсутності водопроводу воду тримають у великих посудинах, відрі або пластикових бутлях. Кабінет, як правило, оснащений невеликою бібліотекою, що містить різноманітну довідкову літературу для учнів; рекомендації для лабораторних і практичних робіт; підручники біології; книги з біології із серії "Дитяча енциклопедія", методичні журнали, наприклад "Біологія в школі", і інші. У кабінеті організують змінні та постійні експозиції, розвиваючі інтерес до біологічній науки, що допомагають засвоїти складний навчальний матеріал, наприклад стенди "Це цікаво" або "Тваринний світ нашого краю", "Рослини Червоної книги нашого регіону" та інші. В якості змінних експозицій в кабінеті біології можуть бути представлені тематичні виставки робіт учнів (плакати, малюнки з екологічної проблематики, фотографії, зроблені під час екскурсій, тощо). Велике навчально-виховне значення мають постійні експозиції (відображають основні ідеї біології), які використовують при вивченні багатьох тем і в різних навчальних курсах, наприклад "Розвиток органічного світу на Землі", "Рівні організації життя", "Чотири середовища життя на Землі", "Царства живої природи" та інші. У кабінеті повинні бути портрети видатних учених (Ч. Дарвіна, А.І. Опаріна, Н.І. Вавілова, В.І. Вернадського, В.Н. Сукачова та ін.)


27.12.2015; 23:36
хиты: 179
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь