пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Порівняльна характеристика видів домашніх робіт з біології в середніх і старших класах. Вимоги до них.

Домашня робота — це складова навчального процесу, яка полягає у виконанні учнями завдань учителя, пов'язаних із вивченням відповідної теми. Вона пе­редбачає вивчення навчального матеріалу, який пояснювався на уроці, самостійне опанування нового матеріалу, самостійні спостереження, проведення дослідів, виготовлення навчальних посібників, написання творчих робіт (рефератів, доповідей) тощо.

У практиці навчання біології найважливішими є завдання на уза­гальнення, закріплення й відтворення знань. Домашня робота полягає у виконанні вправ, що стимулюють, активізують самостійну розумову діяльність учнів, наприклад: відповіді на запитання наприкінці параг­рафа, складання логічних схем, виділення головного, заповнення порівняльно-узагальнювальних таблиць, розв'язування задач біологіч­ного змісту тощо. Такі завдання мають бути простішими й менш об'єм­ними порівняно з тими, що виконувалися в класі. Адже вдома учні не можуть звернутися по допомогу до вчителя в разі ускладнень.

Обсяг домашніх завдань, їхні особливості значною мірою залежать від якості уроку біології. Учитель повинен пам'ятати: чим ефектив­ніший урок, тим меншим має бути обсяг домашнього завдання, й на­впаки. Проте навіть за найдосконалішого уроку біології від домашніх і позаурочних завдань відмовлятися не слід.

Вивчення рослин, тварин, явищ в їхньому житті передбачає вклю­чення в домашні та позаурочні завдання фенологічних спостережень, самоспостережень тощо.

Принципово новим підходом до процесу навчання біології є засто­сування випереджальної системи домашніх завдань, що виконуються з використанням підручника й науково-популярної літератури біологічного змісту. Суть її полягає в тому, що учні самостійно опрацьовують матеріал, який на уроці не пояснювався.  Певну частину завдань із теми уроку (зокрема робота з додатковою літературою, відбір фактів, прикладів, цікавої інформації, підготовка повідомлень, рефератів, дослідів, виготовлення наочних посібників) учні можуть виконувати за бажанням. Такі домашні завдання даються у старших класах.

Навчальна діяльність учнів має бути спрямована на виконання низ­ки послідовних завдань, наприклад: прочитати відповідний параграф у підручнику біології; добрати приклади з власного досвіду та науково-популярної літератури; скласти таблицю (приміром, спільних і відмін­них рис будови представників типу Членистоногі); зробити схему або малюнок; скласти кросворд; добрати прислів'я, приказки чи загадки з теми; скласти опис лікарської рослини або корисної тварини, за якими інші учні мають ідентифікувати її; знайти в тексті характерні ознаки родини (розоцвіті чи складноцвіті) або класу (комахи чи земноводні).

Домашні завдання мають сприяти не лише засвоєнню знань, а й на­буттю вмінь і навичок працювати з книгою, малюнком, таблицею, схе­мою, складати план до тексту, параграфу, виявляти в тексті головне тощо. Для розвитку мислення учнів, формування в них умінь порівню­вати, узагальнювати, систематизувати слід давати їм завдання на за­повнення таблиць, німих малюнків, складання кросвордів, ігор із біо­логічним змістом на кращого знавця польових, овочевих, технічних культур.

Важливе значення мають домашні завдання практичного спряму­вання, зокрема на проведення самоспостережень та спостережень за життям рослин, тварин, дослідів із ними.

Домашні завдання можуть бути: фронтальними, індивідуальними (спостереження за акваріумними рибами, рослинами, виготовлення колекцій), творчими (підготовка повідомлень, рефератів, малюнків, складання віршів, казок), активізувальними (складання ребусів, крос­вордів, алгоритмів), розвивальними (на формування інтелектуальних умінь, розвиток логічного мислення).

Домашні завдання мають базуватися на принципах:  взаємозв'язку з роботою під час уроку; самостійної навчальної діяльності учнів; конкретизації навчального матеріалу; дозування й диференціації; систематичності;  доступності.


27.12.2015; 23:36
хиты: 181
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь