пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47.Характеристика евристичного методу (частково-пошукового) як способу поелемнтного засвоєння досвіду творчої діяльності.

Евристичний метод — це спосіб по елементного засвоєння досвіду творчої діяльності, тобто окремих її етапів.

Це відбувається тільки в процесі розв'язання конкретної проблеми. Як було показано вище, на кожному етапі застосовується одне або кілька складних умінь логічного мислення, які утворюють його основний зміст. Уміннями діти оволодівають на різноманітному матеріалі шляхом вико­нання репродуктивних завдань за зразком.

Перший варіант евристичного методу передбачає: створення проблем­ної ситуації і формулювання проблемного завдання, яке є складним для поетапного розв'язання молодшими школярами. Тому воно ділиться на ряд простих під проблем. Вони виходять одна з одної, тобто кожна наступна зумовлюється попередньою, а розв'язання останньої приводить до розв'я­зання головної проблеми.

Другий варіант методу передбачає організацію розв'язання цілісної проблеми поетапно. До роботи на кожному етапі діти залучаються з різним рівнем співробітництва з учителем, залежно від їх загальної та локальної готовності. Так, одні етапи вони виконують разом з учителем, інші — самостійно, але під його безпосереднім керівництвом, а деякі виконує сам учитель, показуючи й коментуючи процес діяльності.

У п’ятикласників евристичний метод найчастіше використо­вується у формі бесіди.

Критеріями вибору евристичного методу у процесі навчання є відповідність власне предметного змісту та загальна й локальна го­товність школярів до такого виду діяльності.

Сутність частинно-пошукового (евристичного) методу навчання виражається в наступних його характерних ознаках:

— знання учням необхідно здобувати самостійно;

— учитель організовує не повідомлення чи виклад знань, а пошук нових знань з допомогою різноманітних засобів;

— учні під керівництвом учителя самостійно розмірковують, розв'язують пізнавальні завдання, створюють і розв'язують проблемні ситуації, аналізують, порівнюють, роблять висновки і т.ін., в результаті чого в них формуються усвідомлені міцні знання.


27.12.2015; 23:36
хиты: 200
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь