пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19.Особливості і структура узагальнюючих уроків біології.

Структура узагальнюючого уроку.

1.Повідомлення теми, мети, завдань уроку та мотивація навчальної діяльності.

2.Відтворення та корекція опорних знань учнів.

3.Повторення та аналіз основних фактів, явищ.

4.Повторення, узагальнення та систематизація відповідної системи знань, провідних ідей та основних теорій.

Ефективність узагальнюючих уроків залежить від змісту навчального матеріалу, методів, які використовуються.

Найбільш поширеними є узагальнюючі уроки, на яких знання учнів систематизуються на основі узагальнюючої бесіди. Але бесіда рідко використовується в чистому вигляді. Вона застосовується у поєднанні із самостійною роботою учнів, демонстрацією фільмів, презентаціями, повідомленнями учнів.

При організації діяльності учнів на цих уроках за допомогою бесіди треба враховувати те, що вона повинна істотно відрізнятися від бесіди на уроці вивчення нового матеріалу. Якщо при вивченні нового матеріалу вчитель за допомогою питань направляє учнів на обговорення фактичного матеріалу, вчить наводити приклади, то на узагальнюючому уроці питання ставляться з метою забезпечення міцного засвоєння учнями найбільш важливого матеріалу, встановлення зв’язку між поняттями і формування найбільш загальних висновків практичного характеру. Від класу до класу слід ускладнювати питання і вимагати  найбільш узагальнюючих  відповідей, збільшувати самостійність учнів в розкритті ролі біологічних знань для господарства, в поясненні біологічних явищ за допомогою теорій та закономірностей,забезпечувати творчу, дослідницьку діяльність учнів.

Навчаючи учнів біології , я велику увагу приділяю узагальненню і систематизації знань та організації пізнавальної діяльності учнів на уроках. В сьомому класі програма передбачає проведення узагальнюючого уроку на тему «Клітина – одиниця будови і життєдіяльності рослинного організму». Завдання цього уроку в тому, щоб систематизувати знання про клітину як структурну та функціональну одиницю рослинного організму, про клітинну будову рослин, а також закріпити вміння працювати з мікроскопом. Учні повинні засвоїти те, що клітина лежить в основі будови і життєдіяльності всіх органів рослинного організму і всієї рослини в цілому. Урок проводжу у вигляді узагальнюючої бесіди в поєднанні із самостійною роботою учнів. Їх увага привертає до найбільш суттєвих знань та умінь

У класах середньої ланки для розвитку зацікавлення до предмета використовую саме ігрову форму узагальнюючого уроку: подорожі, КВК, змагання.

Такі форми роботи збуджують інтерес учнів. Сприяють узагальненню, усвідомленню знань і застосуванню їх на практиці.

У 9-11 класах використовую інші форми. Для ефективності самостійної діяльності учнів постійно організовую роботу в групах, парах.


27.12.2015; 23:21
хиты: 148
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь