пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Основні ознаки самостійної роботи учнів з біології. Види самостійної роботи з підручником та їх коротка характеристика.

 

Питання “самостійної роботи” посідає важливе місце в системі дидактичних понять. Б. Єсипов визначає самостійну роботу як таку, “котра виконується без безпосереднього втручання вчителя, але за його завданням у відведений для цього час: при цьому учні самі прагнуть досягти вказаної мети, застосовуючи свої зусилля в тій або іншій формі”. Усова А. в монографії  розглядає самостійну роботу учнів як метод навчання, за допомогою якого вони набувають знань, умінь і навичок, а також вирішують виховні задачі (виховання активності, самостійності, наполегливості, волі тощо).

За переконанням більшості вчених, самостійна робота передбачає активні розумові дії учнів, пов’язані з пошуками найбільш раціональних способів використання запрограмованих викладачем завдань та аналізом результатів роботи.

Різний рівень підготовки учнів до навчання обумовлює необхідність уведення поняття про рівень самостійності під час виконання поставленого вчителем завдання. Висвітлюючи питання про рівні самостійності, треба мати на увазі відносний характер цього поняття. Так, одне й те саме завдання для одних учнів може бути легким і не вимагати значних зусиль для його виконання, а для інших – бути непосильним, і самостійно виконати його вони не зможуть. У процесі навчання біології використовують різні види самостійних робіт. За О. Бугайовим, види самостійної роботи можна класифікувати за різними ознаками:

-з точки зору характеру навчальної діяльності учнів;

-за змістом;

за ступенем самостійності, елементами творчості учнів та інше.

Усова А.  ділить усі види самостійних робіт за дидактичною метою на п’ять груп:

1. Набуття нових знань і вмінь самостійно набувати знання.

2. Закріплення й уточнення знань.

3. Відпрацювання навичок використовувати знання під час розв’язання навчальних і практичних задач.

4. Формування вмінь і навичок практичного характеру.

5. Формування вмінь творчого характеру, умінь використовувати знання у складній ситуації .

Кожна з наведених груп включає декілька видів самостійних робіт, оскільки розв’язок однієї й тієї ж дидактичної задачі може відбуватись різними шляхами. Усі зазначені групи тісно пов’язані між собою. Цей зв’язок обумовлений тим, що одні й ті ж види роботи можуть бути використані для розв’язання різних дидактичних задач. Детальніше конкретизуємо кожен із них.

1. Набуття нових знань та опанування вміння самостійно набувати знання здійснюється за допомогою роботи з підручником, під час спостережень і дослідів, а також робіт аналітично-розрахункового характеру.

2. Закріплення й уточнення знань досягається за допомогою спеціальної системи керування процесом, уточнення ознак понять їх відмежування, відділення істотних ознак від неістотних, порівняння та зіставлення властивостей тіл та явищ, що вивчаються.

3. Відпрацювання вмінь і використання знань на практиці відбувається за допомогою розв'язання задач різних видів, розв’язання задач у загальному вигляді, виконання проектно-конструкторських і технічних робіт, експериментальних робіт та інше.

4. Формування вмінь практичного характеру досягається за допомогою різних робіт, таких, як вивчення шкал вимірювальних приладів,  безпосереднє вимірювання величин, визначення величин непрямими методами, збирання приладів із готових деталей, виготовлення приладів за схемою та малюнком.  

5. Формування вмінь творчого характеру досягається під час написання творів і рефератів, підготовки доповідей.

 


27.12.2015; 23:21
хиты: 229
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь